Ruská opozice žádala Putinův pád

Moskva - Stovky přívrženců opozice dnes večer v centru Moskvy volaly po pádu režimu Vladimira Putina. Policie proti povolené demonstraci nezasáhla, zatkla však několik desítek demonstrantů, kteří se pokusili o nepovolený pochod městem. Ještě před demonstrací byla prohledána sídla opozičních seskupení a cestou na demonstraci byl také zatčen jeden z opozičních předáků Eduard Limonov.

„Vidíme, co se děje v Egyptě. Ale čím se liší Mubarak od Putina? Jeden vládne 30 let, druhý 12 roků! Stačí, odejděte, odstupte!“ prohlásil bývalý místopředseda vlády Boris Němcov a dav se nadšeně připojil skandováním hesel „Rusko bez Putina!“ a „Pryč s vládou zlodějů!“. Podle Němcova zemi vládne „zkorumpovaná mafiózní klika“ a Putin ani za cenu potlačení občanských svobod nedokázal zajistit zemi bezpečí, jak svědčí růst počtu teroristických útoků během jeho vládnutí na šestinásobek a i poslední krvavý atentát na Domodědovu s 35 mrtvými.

Putin je i po odchodu z Kremlu do čela vlády považován za klíčovou postavu na ruské scéně. Jeho podpora u populace i podle nezávislých průzkumů přesahuje 70 procent. Vzdáleny jsou také doby z počátku 90. let, kdy opozice dokázala dostat před Kreml statisíce přívrženců. Policejní síly v okolí dnešní demonstrace měly přinejmenším dvojnásobnou početní převahu nad necelou tisícovkou demonstrantů.

Opozice a ochránci lidských práv tradičně na Triumfálním náměstí v centru metropole pořádá vždy k 31. dnu měsíce demonstraci na obranu 31. článku ruské ústavy o svobodě shromažďovací. Moskevské úřady se po dva roky akci snažily zakázat a demonstrace drsně rozháněla policie, ale po změně v čele radnice v říjnu mítink povolily. Ale 31. prosince byl po povolené demonstraci zatčen Němcov i další opoziční předáci a rychle odsouzeni k 10 až 15 dnům vězení za údajné neuposlechnutí pokynů policie.

Demonstrace na obranu 31. článku ruské ústavy
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky
Vydáno pod