Aktivista v domácím vězení nesmí ani k oknu

Minsk – Běloruští opoziční aktivisté dnes před vazební věznicí tajné služby v Minsku demonstrovali. Chtěli vyjádřit solidaritu s vězněnými kolegy. To se jim ale nepovedlo, protože policie sedm z nich zatkla. Ve vazební věznici je kolem třiceti lidí, kteří byli loni v prosinci zadrženi při mohutné protivládní demonstraci v centru hlavního města.

Minský soud v minulých dnech rozhodl o dočasném propuštění části z nich, včetně hlavního představitele běloruské opozice, básníka Uladzimira Njakljajeva. Jemu i všem ostatním obviněným hrozí trest až 15 let vězení.

Njakljajeva v sobotu v noci příslušníci tajné policie v kuklách dopravili domů, odkud se až do soudu nesmí vzdálit. Politik nesmí hovořit s novináři, podle očitých svědků je ve špatném fyzickém stavu, je pohublý a obtížně chodí.

Njakljajev se kromě své ženy Volgy a svého advokáta nesmí ani s nikým stýkat. Pokud toto pravidlo poruší, bude prý okamžitě převezen zpět do vazby. Nesmí se přiblížit ani k oknům svého bytu, v němž musel ubytovat i dva tajné policisty, kteří ho střeží.    

Volga Njakljajevová novinářům řekla, že ve vězení se prudce zhoršil jeho zdravotní stav. Básník trpí vysokým krevním tlakem a ve věznici onemocněl bronchitidou.

Vydáno pod