Spor nad kulečníkem přerostl v náboženské bitky

Abuja - Spor při hře kulečníku vedl v nigerijském městě Tafawa Balewa k násilnostem mezi křesťany a muslimy. Zemřeli čtyři lidé. Oba tábory zapalovaly kostely, mešity, ale i obytné domy. Celkem lehlo popelem asi 50 budov. Policii se už podařilo násilí ukončit. Město leží mezi převážně muslimským severem a křesťanským jihem. Napětí mezi oběma skupinami se v posledních letech stupňuje.

Obyčejná hádka nad kulečníkem skončila náboženskými násilnostmi. Ve městě Tafawa Balewa ve státě Bauchi se křesťané s muslimy pohádali o peníze v partii kulečníku. Následovala bitka, při té shořel kulečníkový stůl, násilí se pak rozšířilo dál. Při následných střetech mezi křesťany a muslimy bylo zapáleno pět mešit a 50 domů, než se policii podařilo zjednat pořádek.   

Nigérie se nyní potýká s úkolem registrovat více než 70 milionů oprávněných voličů k blížícím se prezidentským volbám. Z některých míst již byly hlášeny útoky na členy pořádkových sil včetně ochranky registračních středisek, ze kterých je podezírána radikální islámská sekta Boko Haram.

Vydáno pod