V Libanonu se jedná o nové vládě

Bejrút - Nově jmenovaný libanonský premiér Nadžíb Míkátí, kandidát radikálního hnutí Hizballáh, zahajuje první kroky k sestavení vlády. Po dvoudenních demonstracích davu lidí proti sílícímu vlivu Hizballáhu zavládl klid, armáda ale v ulicích nechala několik vojáků a obrněná vozidla, aby střežili pořádek.

Míkátí vyzval k vytvoření vlády národní jednoty, která by spojila roztříštěnou libanonskou společnost. Odstupující premiér a stoupenec prozápadní politiky Saad Harírí ale prohlásil, že do vlády vedené mužem, kterého vybral Hizballáh, nevstoupí. Míkátí ale své spojení s hnutím mírní.

Nadžíb Míkátí mírní své spojení s Hizballáhem:

„Hizballáh je jen jednou aktivní stranou v Libanonu, má 12 poslanců v parlamentu. Když jsem se rozhodl kandidovat, potřeboval jsem hlasy a je normální, že jsem se obrátil i na ně a oni mě podpořili.“

Jméno nově jmenovaného premiéra pobouřilo tisíce lidí. Krizi rozpoutalo, když Hizballáh stáhl své ministry z Harírího prozápadní vlády. Šíitské hnutí si tak chtělo vynutit, aby vláda zastavila spolupráci se zvláštním tribunálem OSN pro Libanon. Ten vyšetřuje okolnosti vraždy bývalého prezidenta Rafíka Harírího, otce odstupujícího premiéra. Očekává se, že soud označí za viníky právě lidi z Hizballáhu.

Nadžíb Míkátí
Zdroj: ČT24