Michnik: Jsem intelektuálním magnátem

Praha - Polský historik a novinář Adam Michnik dnes obdrží občanskou cenu Hanno R. Ellenbogenové, kterou uděluje Pražská společnost pro mezinárodní spolupráci za překonávání bariér mezi národy. Michnik v exkluzivním rozhovoru pro ČT24 řekl, že bere ocenění jako výraz uznání pro noviny, které založil. V minulosti stejnou cenu obdrželi například Václav Havel nebo Madeleine Albrightová.

Adam Michnik, polský historik, esejista a publicista a zakládající šéfredaktor polského deníku Gazeta Wyborcza dnes v Praze převezme občanskou cenu Hanno R. Ellenbogenové, která se každoročně uděluje jako projev uznání za činnost v oblasti mezinárodních vztahů. 

Michnik to vnímá jako ocenění pro Gazetu Wyborczu, kterou dodnes vede. „Je to výraz uznání pro noviny. Noviny, které jsou často možná kontroverzní, kritizují další a další vlády… Jsme trvalou oporou demokratických svobod,“ okomentoval to Michnik. Kromě toho je to prý také ocenění politických formací, do kterých se zapojil. 

Rozhovor s Adamem Michnikem (zdroj: ČT24)

Adam Michnik:

„Naše společnost pochopila, že čím více se od našich sousedů učíme, tím více na tom naše společnost získává. Jsme bohatší a stáváme se lepšími lidmi.“

Michnik působil v 70. a 80. letech 20. století jako politický aktivista. Kriticky se vyjadřoval k polskému komunistickému režimu. Několikrát byl proto zatčen, 6 let strávil ve vězení. V roce 1976 se stal spoluzakladatelem KOR (Komitet Obrony Robotników - Rada obrany dělníků). Byl také jedním z vůdců nezávislého odborového hnutí Solidarita. V roce 1989 se dostal do polského parlamentu. V témže roce se stal šéfredaktorem polského deníku Gazeta Wyborcza. 

Dnes se věnuje především spisovatelské a novinářské práci. Označení, že je mediální magnát, ale odmítá. „Jsem intelektuálním magnátem… Pokud jde o peníze, netrpím,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24. 

Možná i proto věnuje Michnik finanční obnos, který dostávají laureáti spolu s cenou Hanno R. Ellenbogenové, mladým polským spisovatelům a novinářům.