Silva bude dál prezidentem Portugalska

Lisabon – Prezidentské volby v Portugalsku vyhrál dosavadní šéf státu Aníbal Cavaco Silva. Oficiální výsledky potvrdily, že jednasedmdesátiletý politik obdržel 52,9 procenta odevzdaných hlasů. Liberální ekonom Cavaco Silva tak zvítězil nadpoloviční většinou již v prvním kole, podobně jako v předchozích volbách. Jeho hlavní soupeř, levicový básník Manuel Alegre, podporovaný Socialistickou stranou premiéra Josého Socratese a Levicovým blokem, obdržel jen 19,7 procent hlasů. O přízeň voličů se ucházelo celkem šest kandidátů.

Portugalsko se v současné době potácí v těžkých ekonomických problémech, které ohrožují měnovou stabilitu celé eurozóny. Kvůli vysokému státnímu dluhu se dokonce uvažuje, že by vláda mohla sáhnout k záchrannému balíčku Mezinárodního měnového fondu. Hospodářská situace země byla proto jedním z hlavních témat prezidentské kampaně. Nízkou volební účast to přesto neovlivnilo.

K hlasovacím urnám patrně nedorazila ani polovina z 9,6 milionu oprávněných voličů. V 17:00 SEČ dosahovala účast více než 35 procent, zatímco v roce 2006 45,5 procenta. Přispět k tomu mohlo odpolední přerušení internetového spojení s centrálním registrem voličů, které v řadě volebních místností přerušilo volby zhruba na dvě hodiny.

Hlava státu podporuje vládní kroky

Čerstvě zvolený prezident je členem středopravých sociálních demokratů, v letech 1985 až 1995 byl za tuto stranu v čele portugalské vlády, nyní se ovšem očekává, že bude pokračovat v podpoře socialistického premiéra Josého Socratese, který se pokouší snížit vysoký schodek rozpočtu pomocí tvrdých opatření.

Cavaco Silva již dříve přesvědčil svou stranu, aby souhlasila s vládním návrhem na snížení platů státních zaměstnanců a zvýšení daní. Prezidentova mateřská strana je přitom v opozici a s mnoha kroky menšinové vlády nesouhlasí. „Jsem prezidentem ve prospěch stability. Portugalsko potřebuje politickou stabilitu, aby mohlo vyřešit své problémy,“ prohlásil šéf země při odevzdávání svého hlasu v jedné z lisabonských volebních místností.

Rovněž Socrates ujistil, že hodlá s prezidentem dále co nejvíce spolupracovat. „Je oprávněné říci, že Portugalci se rozhodli nic neměnit, že si vybrali politickou kontinuitu a stabilitu,“ komentoval výsledek prezidentských voleb premiér.

Prezident v Portugalsku sice má omezené pravomoci, ale je velmi respektovanou osobností a morální autoritou. Od roku 1974, kdy v Portugalsku skončila diktatura, byli všichni prezidenti, kteří se ucházeli o druhý mandát, zvoleni znovu. Třetí mandát podle ústavy již není možný. Prezident v Portugalsku je volen na dobu pěti let.