Postřelená kongresmanka zvládla přesun do Houstonu

Houston - Bez větších problémů proběhl převoz postřelené americké kongresmanky Gabrielle Giffordsové do rehabilitačního centra v Hostounu. Umožnil to její zlepšující se zdravotní stav. Politička se stala jednou z obětí mladého střelce, který na počátku ledna zastřelil v Arizoně šest lidí a další postřelil. Šokovaní Američané od té doby znovu debatují o omezení přístupu ke zbraním.

Den před přesunem oznámila nemocnice v Tucsonu, že se Giffordsové, která utrpěla střelné zranění hlavy, podařilo za pomoci nemocničního personálu vstát. Politička hýbe oběma rukama a nohama, zatím však není jasné, jak dobře vidí a zda bude schopná mluvit.

Útok Jareda Lee Loughnera na politické shromáždění Giffordsové v arizonském Tucsonu si vyžádal šest lidských životů a 13 zraněných. Nedávno zveřejněný záznam střelby z bezpečnostní kamery ukazuje, že jeden z usmrcených, soudce John Roll, zemřel při pokusu o záchranu dalšího muže. Svým tělem se zraněného snažil krýt, ale byl sám zasažen kulkou do zad.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Michael Lemole, šéf neuorologie, nemocnice Tucson:

„S pomocí je schopná vstát nebo si listovat iPadem. To jsou všechno fantastické pokroky.“

Dvaadvacetiletý Loughner byl ve středu obviněn z pokusu o vraždu Giffordsové a dvou jejích spolupracovníků. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až doživotní vězení. Očekává se ale, že proti němu budou vznesena i další obvinění. Pokud mezi nimi bude také obvinění z vraždy, mohl by Loughnera čekat i trest smrti.

Vydáno pod