Zabijeme vaše rukojmí, vyhrožuje bin Ládin Francii

Dubaj - Vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin pohrozil Francii za její vojenské angažmá v Afghánistánu. V nahrávce odvysílané televizí al-Džazíra požaduje stažení všech francouzských vojáků ze země, v opačném případě prý Paříž dává zelenou k zabití francouzských rukojmích zadržených koncem prosince. Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že dodrží své závazky v Afghánistánu, kde má kolem 3 750 francouzských vojáků. Jde o druhé bin Ládinovo poselství adresované Francii za dobu necelých tří měsíců.

„Osvobození vašich vězňů z rukou našich bratrů je spojeno se stažením vašich vojáků z naší země,“ uvedl bin Ládin. „Odmítání vašeho prezidenta stáhnout se z Afghánistánu je výsledek poklonkování Americe, a toto odmítnutí je zelenou pro zabití vašich vězňů,“ dodal. Pohrozil, že Sarkozyho postoj přijde Francii draho jak doma, tak v zahraničí. „Neřeknu vám nic nového, když vám sdělím, že se s výší vašeho dluhu a s vaším deficitním rozpočtem obejdete bez otevírání nových front,“ zdůraznil v poselství.

Novináři Stéphane Taponier a Hervé Ghesquiere, kteří pracují pro francouzskou veřejnoprávní televizi France 3, byli uneseni 30. prosince 60 kilometrů severovýchodně od Kábulu v provincii Kápísá na východě Afghánistánu. Spolu s nimi byli zajati jejich afghánský řidič, tlumočník a další průvodce. Afghánské hnutí Tálibán výměnou za jejich osvobození žádá propuštění svých lidí vězněných afghánskou vládou a Spojenými státy. Vyzvalo začátkem roku prezidenta Sarkozyho, aby splnil jeho požadavky, nechce-li, aby byli oba francouzští novináři zabiti.