Lukašenko počtvrté běloruským prezidentem

Minsk - Alexandr Lukašenko se dnes počtvrté ujal funkce běloruského prezidenta. Západ, který kritizoval kontroverzní prosincové volby, inauguraci bojkotoval. Na slavnostní ceremonii se mimo jiné podle zpravodajské stanice BBC nedostavili pozvaní velvyslanci zemí Evropské unie. Přítomnost ruského zástupce naopak signalizovala, že Rusko zůstává po boku svého tradičního spojence. V podvečer policie v Minsku rozehnala demonstraci opozice a zadržela pět lidí.

Zahraniční pozorovatelé i domácí opozice tvrdí, že loňské hlasování bylo zmanipulované. Evropský parlament vyzval k opakování prezidentských voleb v Bělorusku.

Na protest proti Lukašenkovu vítězství, které ohlásila ústřední volební komise, se v Minsku loni konaly mnohatisícové demonstrace. Běloruský režim odpověděl tvrdou kampaní proti opozici. Na tři desítky jejích představitelů čeká ve vazbě na soud kvůli údajné protistátní činnosti.

Také dnes se naproti vládnímu paláci uskutečnila tichá demonstrace opozice, kterou policie rozehnala a pět účastníků protestu zadržela, mezi nimi i invalidu s berlemi. Demonstranti drželi v rukou svíčky a někteří měli na znak protestu zalepená ústa leukoplastí.

Alexandr Lukašenko:

„Bylo to naše ohromné vítězství. Nešlo jen o prezidenta, ale i osud země. Zda jít cestou rozvoje, nebo zemi svěřit ztroskotancům, kteří chtěli zničit náš společný dům.“

Lukašenko před svým dnešním opětovným nástupem do funkce kritizoval Západ, že se vměšuje do běloruských záležitostí. Na čtvrteční tiskové konferenci obvinil Polsko a Německo, že jejich podpora určená běloruské opozici ve skutečnosti byla snahou o svržení ústavního pořádku v zemi. Varšava i Berlín takové tvrzení považují za absurdní.

Zavede unie sankce?

Prvotním projevem nesouhlasu s Lukašenkovým autoritářským režimem byla neúčast velvyslanců zemí Evropské unie na inauguraci. Jednou z možných sankcí je zmrazení majetku běloruských předáků v zahraničí nebo zastavení pomoci od Mezinárodního měnového fondu. „Naše reakce by měla běloruskému vedení jasně ukázat naše postoje. Zároveň by ale neměla poškodit život běžných občanů a běloruské společnosti,“ podotýká ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová.

Zbraň proti opozici – odebírání dětí

Ve vězení jsou od demonstrace i opoziční prezidentský kandidát Andrej Sannikov a jeho žena, novinářka Irina Chalipová. Jejich tříletý syn Daniel už na ně měsíc čeká, zatím žije u prarodičů. Sociální pracovníci pravidelně navštěvují byt prarodičů, aby zkontrolovali, v jakém prostředí dítě žije. Hrozí, že malý Daniel bude muset do dětského domova. I to je forma boje s protivníky. Nijak ho neovlivní ani jeho rodiče, ani prarodiče. „Chtějí, abych se veřejně omluvila, že jsem dceru špatně vychovala. Ale ona není vrahem, ničím se přece neprovinila,“ vypráví Danielova babička Lucina Chalipová.

Syn Iriny Chalipové a Andreje Sannikova
Zdroj: ČT24