Hamas a Mossad si daly dostaveníčko v Česku

Jeruzalém/Ramalláh - Podle palestinského tisku se v České republice údajně tajně setkali šéf palestinské radikální skupiny Hamas a zástupci izraelské tajné služby Mossad. O zprávách palestinských médií, která se odvolávají na evropské zdroje, dnes informoval izraelský server JSSNews. Server si klade otázku, zda je informace o takovém setkání dalším tahem palestinské umírněné strany Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse, jak připravit radikální hnutí Hamas o důvěryhodnost, či zda jde o pravdivou zprávu.

Oficiální evropské zdroje podle JSSNews, citujícího palestinskou agenturu PalPress, tvrdí, že předák Hamasu Sálih Arúrí se setkal se zástupci izraelské tajné služby Mossad v České republice. Tyto zdroje agentuře PalPress sdělily, že schůzky se zúčastnil Arúrí, skupina vůdců Hamasu, jejichž identita nebyla uvedena, a několik tajných agentů Mossadu. Zdroje dodaly, že cílem schůzky bylo příměří v Gaze a také snaha zabránit ostřelování izraelského území palestinskými raketami.

Arúrí byl před několika měsíci propuštěn z izraelského vězení na základě dohody uzavřené s izraelskými zpravodajskými službami. Vypovězen byl do Sýrie, kde nyní žije. Arúrí je na internetových stránkách Hamasu označován jako zakladatel ozbrojeného křídla Hamasu - Oddílů mučedníka Izuddína Kásama - v Předjordánsku. 

Evropské zdroje palestinské agentury také informovaly, že osobou, která schůzku zorganizovala, je zástupce Mossadu v České republice.

Palestinské radikální hnutí Hamas, které mají Spojené státy a Evropská unie na seznamu teroristických organizací, vládne v pásmu Gazy od roku 2007. Zatímco předseda palestinské samosprávy a šéf Fatahu Mahmúd Abbás se snažil s Izraelem jednat, Hamas jakékoli jednání vždy odmítal.