Mohamedův karikaturista vypovídal u soudu

Aarhus (Dánsko) - Dánský karikaturista Kurt Westergaard, který pro list Jyllands-Posten nakreslil proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby, dnes vypovídal před soudem v Aarhusu. Svědčí v procesu s 29letým Somálcem, který se ho loni údajně pokusil zabít. Sekerou rozbil dveře jeho domu, karikaturista ale přivolal policii. Útočník se hájí tím, že chtěl kreslíře jen postrašit, nikoli zabít. Pětasedmdesátiletý Westergaard jej dnes před soudem označil za zbabělého malého lháře.

Westergaard dnes také u soudu řekl, že Afričan k němu vtrhl „jako bojovník svaté války, který chtěl zabít bezvěrce.“ Podle státní žalobkyně Kirsten Dyrmanové by se čin měl posuzovat jako teroristický, protože jeho cílem prý bylo „vážně vystrašit obyvatelstvo“ a destabilizovat Dánsko.

Přelíčení v Aarhusu by mělo trvat devět dní, verdikt lze očekávat v prvních únorových dnech. Pokud bude Somálec uznán vinným z terorismu a pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí.

Afričan ozbrojený sekyrou a nožem večer na Nový rok 2010 vnikl do aarhuského domu Westergaarda, jenž byl doma i se svou pětiletou vnučkou. Před útočníkem se ukryl do koupelny, odkud mobilem přivolal policii. Ta do domu dorazila dvě minuty poté a útočníka zadržela. Obviněný Afričan odmítá, že by měl v úmyslu Westergaarda zabít, a prohlašuje o sobě, že je uprchlík hledající v Dánsku azyl. Tvrdí, že si sekyru nepřinesl na Westergaarda, ale aby se dostal dovnitř, protože nepředpokládal, že by mu kreslíř otevřel. Somálec je také podezřelý i z napojení na al-Káidu.

Útočník se označil za „oddaného muslima“. K činu se prý rozhodl poté, co si na internetu přečetl, že Westergaard je na svou karikaturu hrdý a hodlá nakreslit další. Obžalovaný uvažoval tak, že pokud Dána postraší, „možná se v budoucnu bude chovat lépe“.

Už ve středu v první den procesu bylo v soudní síni přehráno zoufalé Westergaardovo telefonické volání o pomoc poté, co Somálec vnikl do jeho domu. „Všechno to tady rozbíjí na kousky. Teď se musí jednat rychle, jinak nepřežiju,“ volal přepadený. V pozadí bylo slyšet, jak se pachatel dobývá sekerou do koupelny.