Turky naštval seriál o sultánu Süleymanovi

Ankara - Velké pobouření vyvolal v Turecku televizní seriál Nádherné století, který od začátku roku vysílá Show TV a který je jakousi fikcí o životě slavného tureckého sultána Süleymana I. zvaného Nádherný a jeho dvora. Panovníka, za jehož vlády v 16. století zaznamenala osmanská říše značný rozkvět, prezentuje dílo jako svůdce, který popíjí alkohol a laškuje v harému. To pobouřilo obyčejné Turky, ale přivedlo až k zuřivosti islamistické aktivisty, kteří to pociťují jako znevážení osobnosti považované za národní mýtus. Státní radě pro kontrolu rozhlasu a televize (RTÜK) už přišlo na 75 tisíc stížností a televize se podle rozhodnutí rady musí veřejně omluvit.

Mládež z islámské Strany štěstí demonstrovala před televizí za zvuků osmanské vojenské hudby a následně budovu bombardovala vajíčky. Po vysílání prvního dílu jiná skupina na deset minut zablokovala dálnici. Mladí nacionální radikálové zase uspořádali před mauzoleem sultána Süleymana kolektivní modlitbu.

Na seriál dokonce reagovala i vláda. „Ti, kdo se snaží pošpinit slavné osobnosti naší historie a popisují je nevhodným způsobem, musejí být potrestáni,“ prohlásil vicepremiér Bülent Arinç. Taková cenzura se dosud týkala pouze zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka.

Scenárista seriálu Meral Okay se hájil a prohlásil, že jde jen o uměleckou fikci. „Není to dokumentární film pro školáky,“ protestoval. Historici připomínají, že sultánův dvůr nebyl žádnou nedělní školou.

Sultán Süleyman (1495-1566), který je známý rovněž svými zákonnými reformami, přivedl osmanskou říši k rozkvětu. Vládl od Alžírska po Jemen a ohrožoval křesťanskou Evropu až k branám Vídně. Za jeho vlády se osmanská říše otevřela vědě a umění a dosáhla svého zlatého období, které dnes turečtí představitelé glorifikují.

Turecká republika hlásící se ke světským principům se dlouho obracela zády k osmanské historii, ale konzervativní vláda Recepa Tayyipa Erdogana, jehož strana má kořeny v politickém islámu, se k ní vrací.