Obama se po tucsonské tragédii snažil smířit Američany

New York / Tucson – V noci na dnešek se konala smuteční slavnost za oběti sobotní střelby v americkém Tucsonu, při níž bylo zabito šest lidí. Americký prezident Barack Obama v projevu za oběti sobotní střelby snažil smířit své spoluobčany. Reagoval tak na vzájemné obviňování levice a pravice, kdo má větší podíl na vyhrocené atmosféře ve společnosti. Právě toto ovzduší totiž podle mínění mnohých přispělo k hrůznému útoku.

Asi čtrnácti tisícům lidí shromážděným na fotbalovém stadionu Arizonské univerzity v Tucsonu se americký prezident Barack Obama snažil vysvětlit, že nikdo s jistotou nemůže vědět, co útok spustilo. Reagoval tak na vzájemné obviňování levice a pravice, kdo má větší podíl na vyhrocené atmosféře ve společnosti. „Nemůžeme tuto tragédii využít jako další příležitost k tomu, abychom na sebe útočili,“ podotkl šéf Bílého domu.

„Gabby otevřela oči“

Šéf Bílého domu také ve svém projevu krátce přiblížil všech šest obětí útoku na mítink členky Sněmovny reprezentantů Gabrielly Giffordsové, která sama po zásahu kulkou do hlavy bojuje v nemocnici o život. „Gabby vůbec poprvé otevřela oči,“ řekl přítomným, kteří na zprávu reagovali nadšenými výkřiky. Dodal, že vážně zraněná zákonodárkyně ví, že se v Arizoně sešli lidé, kteří ji „milují a podporují“. Obama před svým projevem ji i další zraněné spolu se svou manželkou Michelle navštívil v nemocnici.

Zvláštní pozornost prezident v projevu věnoval nejmladší oběti útoku, devítileté Christině Greenové, které bylo stejně jako jeho mladší dceři Sashe. Připomněl, že Christina se narodila 11. září 2001 a byla jednou z tváří naděje v knize věnované dětem narozeným v den tragického teroristického útoku vůči Spojeným státům. Zmínil i její zájem o politiku a veřejné dění.

Právě tím, že se budou snažit žít lépe, podle něj mohou Američané uctít oběti sobotní tragédie nejvíce. Podle prezidenta tak možná nezastaví všechno zlo světa, ale pomohou si navzájem. „Věřím, že můžeme být lepší,“ řekl Obama na závěr zhruba hodinové smuteční slavnosti za oběti útoku. Často během ní zaznívaly výzvy k tomu, aby se země sjednotila.