Britské supermarkety stáhly z prodeje potraviny zasažené dioxiny

Berlín/Londýn - Britské řetězce stáhly z prodeje potraviny, o nichž se zjistilo, že mohou obsahovat rakovinotvorné dioxiny. Ty se dostaly do potravin v tukové složce krmiva, jež německá společnost Harles & Jentzsch po měsíce vyráběla pro zvířata na farmách. Zásah proti výrobkům v Británii provedly sítě Tesco, Morrison's a Sainsbury's a odstranily z regálů koláče, sušenky a další zboží obsahující suroviny z kontaminovaných vajec. Zdravotní rizika po jejich konzumaci ale byla minimální.

Britský úřad pro potravinovou bezpečnost uvedl, že většina zasažených potravin se již prodala, protože mají krátkou trvanlivost. Zároveň ale dodal, že po požití těchto produktů nehrozí zdravotní rizika.

Dioxin je vysoce toxická a karcinogenní látka, která se rozkládá pomalu. Dobře se váže na tuk v lidském nebo zvířecím těle a při větších koncentracích nebo dlouhodobém působení může způsobit vážné zdravotní poruchy.

V souvislosti s tím dnes německá ministryně pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitelů Ilse Aignerová v rozhovoru pro Bild am Sonntag zažádala tvrdý právní postih viníků dioxinové aféry. Podle Aignerové se zdá, že se v dioxinové kauze spojily gaunerské aktivity s alarmující bezohledností, což vyžaduje přísnou odpověď.

České úřady podle pátečního vyjádření českého ministerstva zemědělství zintenzivnily kontroly potravin dovážených z Německa i kontroly výrobců krmiv. Podle předběžných výsledků byly testované vzorky vepřového v pořádku.

Drůbežárna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod