Střelba v Arizoně - kongresmanka v kritickém stavu

Washington - Členka americké Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová je v kritickém stavu poté, co byla na dnešním mítinku v Arizoně postřelena do hlavy. Podstoupila operaci a je velká šance, že přežije, uvedla televize CNN. Při útoku v arizonském Tucsonu bylo celkem postřeleno 18 lidí, z nichž přinejmenším šest svým zraněním podlehlo. Mezi oběťmi je i devítileté dítě.

Demokratka Giffordsová měla v Tucsonu mítink, když náhle přiběhl neznámý muž a začal střílet do davu. Svědci vypověděli, že bylo slyšet asi dvacet výstřelů. Poslankyni útočník zasáhl do hlavy. Střelce se podařilo po útoku zadržet. FBI uvedla, že útočníkem byl jednadvacetiletý muž.

Giffordsovou i další zraněné dopravil do nemocnice vrtulník. Mezi zraněnými je zřejmě i jedno dítě. Podle svědků zůstal na místě neupřesněný počet mrtvých. Agentura AP tvrdí, že jednou z obětí je asistent Giffordsové.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

„Jsem zděšen nesmyslným útokem na kongresmanku Gabrielle Giffordsovou a její spolupracovníky,“ reagoval předseda Sněmovny reprezentantů, republikán John Boehner. Podle něj je útok na jednoho zákonodárce útokem na všechny. Útok odsoudil i americký prezident Barack Obama. Událost označil za „nevýslovnou tragédii“.

Giffordsové je 40 let a v listopadu obhájila svůj mandát ve Sněmovně reprezentantů. V Kongresu působí od roku 2007 a je třetí ženou, která byla za Arizonu zvolena do amerického parlamentu.