V Německu našli ve vejcích nebezpečný dioxin

Berlín - Úřady v Německu zavřely přes 1 000 zemědělských podniků a vybily několik tisíc slepic kvůli výskytu rakovinotvorného dioxinu ve vejcích. Podle úřadů se dostalo do oběhu 120 tisíc vajec s dioxinem. Případ vyšetřuje německé státní zastupitelství. České veterinární správě zatím žádné varovné informace nedorazily.

Své produkty nesmí prodávat přes tisíc farem. V několika spolkových zemích se muselo preventivně vybít na 8 tisíc kuřat. Nejvíce postižené jsou farmy v Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku. Pravidelné testy odhalily, že je ve vejcích čtyřnásobné množství jedovatého dioxinu, než je povolené.

Na vině je zřejmě kontaminované krmivo. To pochází ze severoněmecké firmy Harles & Jentzsch. Při výrobě se zaměnila příměs mastných kyselin určená k výkrmu hospodářských zvířat za kyselinu pro technické účely. Celkem se vyrobilo 527 tun nevhodného krmiva. Krmí se jím vedle obou zmiňovaných spolkových zemí také v Durynsku, Braniborsku, Sasku-Anhaltsku.

Podle úřadů se do prodeje dostalo asi 120 tisíc vajec. „Několik tisíc se nám jich podaří stáhnout,“ věří okresní veterinář Wilfried Hopp. „Nezodpovězených otázek je mnoho a je těžké vydat nějaké doporučení. Když chcete mít absolutní jistotu, vyhněte se na pár dní drůbežímu masu a vajíčkům,“ radí Christian Fronczak z Federálního úřadu na ochranu spotřebitelů.

Podle Státní veterinární správy ČR (SVS) se kontaminovaná vejce na tuzemský trh nedostala. „Státní veterinární správa ČR vnímá tento problém jako problém nikoli český, ale problém německých chovatelů,“ uvedl mluvčí SVS Josef Duben. „V současné době ČR ani potenciálně žádné německé výrobky neohrožují,“ dodal. Pokud by se na českém trhu takové zboží přece jen objevilo, muselo by dojít k jeho okamžitému stažení z prodeje a následné likvidaci.

Chovatelé se obávají o svou pověst

Dioxin je vysoce toxická látka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě hnojiv a nedokonalém spalování komunálního odpadu. Může způsobit rakovinu nebo vyvolat potrat, konzumace malého množství ale nepředstavuje podle německých úřadů akutní riziko.

„Nejhorší je ztráta dobré pověsti, my za to nemůžeme, ale odneseme to,“ říká Wilhelm Hoffrogge z Asociace chovatelů drůbeže Dolního Saska. Farmáři už začali sčítat škody. Podle Unie zemědělců by omezení prodeje u všech postižených farem přišlo týdně na 10 až 20 milionů eur.

  • Harles & Jentzsch autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2220/221924.jpg
  • Plato vajec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/969/96843.jpg
  • Josef Duben autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2220/221928.jpg
Vydáno pod