Povodně v Austrálii komplikují vlezlí hadi

Gladstone (Austrálie) – Už tři lidé se utopili během záplav v australském státě Queensland. Na některých místech už voda ustupuje, ve městě Rockhampton ale hladina pořád stoupá; 77tisícové město přitom už teď vypadá jako jedno velké jezero. Město ze vzduchu zásobuje armáda. Nejhůř bude podle předpovědí ve středu, kdy hladina dosáhne maxima – devět a půl metru.

Už beztak zkoušení obyvatelé města se navíc potýkají i s dalším nebezpečím – úřady varují před krokodýly a voda spláchla do města tisíce jedovatých hadů. Ti plavou ve vodě, snaží se dostat na vyvýšená místa a lezou do zatopených domů.

Škody byly předběžně vyčísleny na miliardu australský dolarů (19 miliard korun). Vláda premiérky Julie Gillardové připravuje finanční pomoc obětem a nízkoúročné půjčky pro postižené farmáře.

Austrálie bojuje s velkou vodou (zdroj: ČT24)

Julia Gillardová, australská premiérka:

„Je to obrovská přírodní katastrofa, rozsah záplav je bezpříkladný, budeme se z toho vzpamatovávat dlouho.“

Zaplavené území je ve státě Queensland velké jako Francie a Německo dohromady. Díky malé hustotě osídlení je postižených 200 tisíc obyvatel. Záplavy vyvolaly přívalové deště, které do oblasti minulý víkend přinesl tajfun Tasha. Meteorologové dávají na mnoha místech naději – nebezpečí silných bouřek podle nich už není aktuální.

Živel zatopil nebo odřízl od světa více než 20 měst. Posledními oběťmi jsou muž a žena, jejichž vozy unesl běsnící vodní živel. Policie ve státě Queensland dále uvedla, že od konce listopadu si záplavy vyžádaly 10 lidských životů. Tisíce lidí musely být evakuovány do bezpečí a policie ve vyprázdněných oblastech hlídkuje, protože se objevily zprávy o rabování. Podle policie ale zatím nebyl zaznamenán zvýšený výskyt trestné činnosti.

V Japonsku a Číně mrzne

Zatímco Austrálie se topí, východní Asie mrzne. Pod těžkým sněhem se během noci potopilo 180 lodí v japonské prefektuře Tottori. Menší rybářské čluny nánosy sněhu převrhly. Jih Číny se zase potýká s mrznoucím deštěm. Kvůli ledovému příkrovu uvízlo v provincii Kuej-čou na dálnicích osm tisíc lidí, zpoždění nabírají i letadla.