Z Cejlonu už zůstane jenom čaj

Kolombo - Srí Lanka se rozhodla ze státních institucí odstranit veškeré zbytky svého názvu z dob britské koloniální vlády - Cejlon. K běžnému používání pravděpodobně zůstane jen v čajovém průmyslu, kde má na mezinárodních trzích renomé pro svou kvalitu. Vzhledem k tomu, že vládní strana má v parlamentu většinu, přijetí příslušného zákona je považováno za formalitu. Vláda zatím neupřesnila, kdy má ke změnám názvů dojít.

Cejlon získal nezávislost na Velké Británii v roce 1948 a změnil si jméno na Srí Lanku, když se v roce 1972 stal republikou. Mnohé státní instituce ovšem nadále používaly původní název, včetně například Bank of Ceylon, Ceylon Electricity Board, Ceylon Petroleum Corporation či Ceylon Fisheries Corporation.

V dávných dobách byl tento ostrov v Indickém oceánu nazýván mnoha jmény. Řečtí zeměpisci mu říkali Taprobané a Arabové Serendib. Portugalci, první evropští koloniální vládci ostrova, ho nazývali Ceilao a Ceylon je transliterací tohoto názvu, k níž přikročili Britové, když v roce 1815 vládu nad ostrovem převzali.

Plantáž čajovníku
Zdroj: ČT24/www.thebigteas.com