„Terminátor“ končí v Kalifornii s pořádnými šrámy

Sacramento (USA) - Post kalifornského guvernéra opouští po dvou funkčních obdobích někdejší rakouský kulturista a hollywoodský herec Arnold Schwarzenegger. Jeho hvězda po sedmi letech značně pobledla. Odchází jen s dvacetiprocentní popularitou, protože se mu nepodařilo reformovat politický systém nejlidnatějšího státu USA ani prosadit většinu slibů. Kalifornii jako osmou nejsilnější ekonomiku světa předává s dluhem 20 miliard dolarů a rekordní nezaměstnaností. Jeho nástupcem se stal demokrat Jerry Brown, který v listopadových volbách porazil republikánskou podnikatelku-miliardářku Meg Whitmanovou.

Schwarzenegger nastoupil coby 38. guvernér Kalifornie v roce 2003 po vítězství v mimořádných volbách, kdy v úřadu vystřídal guvernéra Graye Davise. Do úřadu nastupoval s ambiciózními sliby a plány a sám přiznává, že ne všechny se mu podařilo splnit a že práce guvernéra byla obtížnější, než očekával. Na začátku si získal přízeň voličů, když hned první den v úřadě guvernéra v hlavním městě státu Kalifornie Sacramentu zamítl zvýšení daně z automobilů, které mělo vstoupit v platnost. Sliboval také, že zreformuje kalifornský politický systém a napraví jeho pošramocenou ekonomiku. Jeho plány ale zmařila neradostná finanční pozice státu.

Za jeden ze svých nejzáslužnějších činů v čele kalifornské vlády naopak sám označil výnos ze září 2006 o omezení průmyslových exhalací. Do roku 2020 by se měl v Kalifornii objem emise skleníkových plynů snížit o čtvrtinu.

Telefonát Víta Pohanky (zdroj: ČT24)

Politoložka Sherry Bebitchová Jeffeová:

„Arnold Schwarzenegger neměl ponětí, co je to vládnout. Sacramento není Hollywood, akční hrdina tu nemůže prosazovat svou moc sám, pokud vůbec.“

Jak se „guvernátor“ koncem prosince svěřil novinářům, chtěl by se po svém odchodu z postu guvernéra věnovat ekologii a nepohrdl by ani příslušným postem ve vládě prezidenta Baracka Obamy. Chce také psát knihy - především svou autobiografii, kterou na něm podle jeho slov vydavatelé mámí už dobré dvě desítky let. Návrat k herectví, především pak k hlavním rolím, prý není příliš pravděpodobný.

Rakouský rodák ze štýrské vesničky Thal dobyl Ameriku svým životním příběhem, který je typickým příkladem „amerického snu“. Narodil se 30. července 1947 policistovi a ženě v domácnosti. Z neduživého a často nemocného dítěte vyrostl zakřiknutý hoch s brýlemi, který si usmyslel, že bude nejlepším kulturistou na světě. Začal cvičit, vyučil se tesařem a nastoupil do armády, kde se ozdobil prvními kulturistickými vavříny a vysloužil si také přezdívku Dub.

V letech 1970 až 1980 získal sedm prestižních titulů Mr. Olympia a nakonec prorazil i v Hollywoodu, kde jeho úspěšnou kariéru odstartoval film Barbar Conan následovaný snímky Terminátor, Komando či Predátor. V roce 1983 dostal americké občanství a kromě filmové kariéry se vrhnul i na byznys. Politické kontakty si zajistil sňatkem s novinářkou Marií Shriverovou, neteří Johna Fitzgeralda Kennedyho, s níž vychovává dva syny a dvě dcery. Na rozdíl od mocného klanu Kennedyů je ale republikán. Prezident George Bush senior si jej svého času osobně vybral jako poradce pro tělovýchovu a sport.

Logickým směrem jeho dalších aktivit se stala politika. V říjnu 2003 byl zvolen guvernérem Kalifornie, když ve své předvolební kampani sliboval s koštětem v ruce, že „vymete všechny nepořádky“. Úřad obhájil i v listopadu 2006.