Diplomacie mezi Kubou a USA je stále na bodu mrazu

Washington – Koncem 50. let minulého století se chopil moci na Kubě Fidel Castro a zavedl zde vládu jedné strany. Hlavně proto přerušily Spojené státy s Kubou veškeré diplomatické styky a dodnes je neobnovily. Tento krok měl, podobně jako v říjnu roku 1960 zavedená a několikrát zpřísněná hospodářská blokáda Kuby ze strany USA, přispět k pádu místního komunistického režimu. Castro na ostrovním státě mimo jiné znárodnil i majetky zahraničních firem. Americké snahy o oslabení Kuby skončily neúspěchem. Fidel Castro se držel u moci až do roku 2008, kdy vládu předal svému mladšímu bratru Raúlovi.

Freddy Valverde:

Hlavním cílem Spojených států nebylo svrhnout kubánský režim, ale především zemi ukázat, že takhle by se na americkém kontinentě neměl nikdo chovat.

Před svým nástupem k moci prožil Fidel Castro dva roky ve vězení. V roce 1953 totiž vedl útok na kasárna v Santiago de Cuba a odstartoval tak kubánskou revoluci. Původně byl za svůj čin odsouzen k 15 letům vězení, díky amnestii z něj ale vyšel už po dvou letech. V roce 1959 se ujal vlády a do historie se zapsal jako ten, co svrhnul proamerický režim. Poté odešel do Mexika, kde založil revoluční Hnutí 26. července. S jeho několika členy, včetně známého Ernesta Che Guevary, se vylodil na pobřeží Kuby a z hor Sierra Maestra pak do svého konečného vítězství vedl proti Americe nakloněné vládě partyzánskou válku. Jeho největším garantem a sponzorem byl až do konce 80. let Sovětský svaz.

Kuba je na pokraji ekonomického kolapsu. „Teď hledá kubánský režim nové spojence. Mohl by to být Írán, Čína nebo Venezuela, která je nejblíže a má ropu,“ dodal vedoucí španělského vysílání ČRo Valverde.

  • Freddy Valverde autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2215/221435.jpg
  • Kuba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2215/221408.jpg
Vydáno pod