V Pobřeží slonoviny se po volbách nelegálně popravovalo, potvrdila OSN

Abidžan - Vyšetřovatelé OSN mají důkazy o nelegálních popravách v Pobřeží slonoviny. Potvrdili, že minulý měsíc po prezidentských volbách tam zemřelo nebo zmizelo 200 lidí. Většina zabitých patřila mezi stoupence opozičního kandidáta Alassana Ouattary, kterého mezinárodní společenství již uznalo jako vítěze voleb v západoafrické zemi. Přívrženci dosavadního prezidenta Laurenta Gbagba, jenž odmítá odstoupit z úřadu, naopak zastrašují ostatní a brání vyšetřovatelům navštěvovat místa ohlášených masových hrobů. Povolební krizi se opět budou snažit vyřešit prezidenti Beninu, Kapverd a Sierry Leone.

„Jen 173 lidí bylo zabito pouze proto, že chtěli demonstrovat, že chtěli mluvit. A to je nepřijatelné. Musíme si přiznat, že se ocitáme na pokraji genocidy, a s tím je třeba něco udělat,“ prohlásil velvyslanec OSN Youssoufou Bamba. Hospodářské sdružení západoafrických států (ECOWAS) v prosinci pohrozilo Laurentu Gbagbovi vojenskou intervencí, pokud neodstoupí. OSN tuto pohrůžku podpořilo.

Do země zatím již podruhé míří prezidenti okolních zemí. Pokusí se přesvědčit Gbagba, aby uznal výsledky prezidentských voleb a vzdal se úřadu. Lídři afrických států z regionálního bloku Ecowas už jednou z Pobřeží slonoviny jeli bez úspěchu. Prezidenti Beninu, Kapverd a Sierry Leone a keňský premiér teď doufají, že na rozdíl od minulého týdne dnes pokročí. Podle BBC teď státníci chtějí Gbagbovi nabídnout amnestii.

„Budeme usilovat o mírové vyřešení povolební krize a také o dostatečné bezpečnostní záruky pro prezidenta Gbagba a jeho spolupracovníky, pokud budou souhlasit s předáním moci,“ prohlásil dnes Raila Odinga, keňský premiér. 

Podle zástupců Sierry Leone Gbagbo jednoznačně musí opustit svůj úřad. Jednání delegace Hospodářského sdružení západoafrických států (ECOWAS) se proto bude soustředit převážně na to, aby předání moci proběhlo bez větších třenic a konfliktů.