Morales zrušil nařízení zvyšující ceny paliv

La Paz (Bolívie) - Bolivijský prezident Evo Morales zrušil nařízení vedoucí          k prudkému zvýšení cen pohonných hmot. Reagoval tak na rozsáhlé protesty obyvatel po celé zemi. Morales uvedl, že se zrušením nařízení rozhodl poslechnout názor lidu. „Slíbil jsem, že budu vládnout podle požadavků lidí,“ citovala agentura AP dnešní vyjádření Moralese.

Bolivijská vláda minulý týden ohlásila zrušení dotací na pohonné hmoty, což vedlo k nárůstu cen benzinu o 73 procent na 92 centů (17 Kč) za litr. Zdražení odstartovalo vlnu demonstrací a stávek provázených násilnostmi. Dopravci, kteří během stávky jezdili dál, zvedli ceny jízdného až o 150 procent. Bolivijci tak museli jezdit do práce na korbách vojenských náklaďáků.

Zvýšení cen pohonných hmot se odrazilo i v cenách potravin. Lidé proto ve strachu skupovali základní suroviny. Během nepokojů se také objevily výzvy k prezidentově rezignaci.

Morales původně zdůvodňoval zvýšení cen pohonných hmot tím, že pro ekonomiku země byly dotace nevýhodné. Bolívijská ropa se prý také stále častěji pašuje do zahraničí. Cenový šok chtěla vláda kompenzovat aspoň zmrazením poplatků za vodu, elektřinu a telefony a zvýšením platů státních zaměstnanců.

Dotace na pohonné hmoty stojí Bolívii ročně zhruba 380 milionů dolarů (sedm miliard Kč), což odpovídá přibližně dvěma procentům hrubého domácího produktu země.