Do čela Brazílie nastoupila železná Dilma

Brasília - Ekonomka a někdejší partyzánka Dilma Rousseffová se dnes stala první ženou, která dosedla do křesla brazilského prezidenta. Úřad převzala po velmi oblíbeném Luizi Ináciu Lulovi da Silvovi, s nímž léta spolupracovala a s jehož podporou byla zvolena. Její hlavní úkol bude udržet hospodářský rozmach, který země za Lulovy osmileté vlády zažila.

Třiašedesátiletá Rousseffová složila prezidentskou přísahu v Národním kongresu v hlavním městě Brasílii. Na cestě tam ji navzdory silnému dešti zdravily desetitisíce lidí. Ochranu jejího vozu Rolls Royce z roku 1953 zajišťovala šestice bezpečnostních agentek.

V pořadí prezidentů největší latinskoamerické země má číslo 40. Jako ministryně energetiky a posledních pět let šéfka prezidentského úřadu stála za řadou reforem, jež udělaly z Brazílie hospodářskou velmoc světového formátu a zároveň zvýšily životní úroveň milionů Brazilců. I když si vysloužila přezdívku „železná dáma“, patří k umírněné levici.

Dilma Rousseffová se ujala funkce (zdroj: ČT24)

V nástupním projevu slíbila, že bude hlavně dál usilovat o vymýcení extrémní chudoby, která stále sužuje skoro desetinu ze 191 milionů Brazilců. Slíbila také zkvalitnění vzdělávacího systému, udržení cenové stability a dokončení velkých projektů infrastruktury považovaných za klíčové pro další rozvoj země.

Za její vlády Brazílie mimo jiné uspořádá fotbalové mistrovství světa - to bude v roce 2014 - a bude musit plnou parou připravovat olympijské hry, které budou v Riu de Janeiro o dva roky později.

Funkční období brazilských prezidentů je čtyřleté s možností dvou po sobě jdoucích mandátů. Lula, který už nemohl kandidovat, nedávno v obecné formě nevyloučil, že by se o to mohl pokusit znovu v roce 2014. To posílilo spekulace, že Rousseffová mu vlastně jen „drží místo“, než se bude moci o úřad ucházet znovu. Lulova popularita na konci jeho druhého mandátu přesahovala 80 procent.

Dilma Rousseffová převzala prezidentký úřad
Zdroj: ČTK/AP/Silvia Izquierdo