Rok 2011 vítal s pompou celý svět

Miliony lidí slavily ve světě příchod Nového roku. Vzhledem k časovému posunu jej nejprve přivítali obyvatelé tichomořského atolu Kiritimati, kde půlnoc nastala v 11:00 SEČ, poté obyvatelé Nového Zélandu a Austrálie. Následovala Asie a Evropa s Afrikou a pak na západní polokouli jako první Brazílie. Jako poslední na světě Nový rok o 24 hodin přivítali obyvatelé Havaje, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, který na ostrově tradičně tráví svoji novoroční dovolenou.

Již ve 12:00 SEČ oslavil příchod nového roku Nový Zéland. Silvestrovské veselí provázel ohňostroj z mrakodrapu Sky Tower v největším městě země Aucklandu. Plány oslav neotřásly ani dva menší záchvěvy půdy v novozélandském městě Christchurch. Silné zemětřesení zde v září poškodilo tisíce domů, obešlo se však beze ztrát na životech. „Lidé mají o mnoho více důvodů než dříve k tomu, aby se sešli a oslavili začátek nového roku,“ řekla úřadující starostka Ngaire Buttonová.

Australské Sydney je první velké město, které se rozloučilo s rokem 2010. Oslavy zde před půlnocí, která nastala ve 14:00 SEČ, zahájila letecká přehlídka historických letadel a ukázka lodí v místním přístavu. Přípravy oslav letos zastínily povodně, se kterými se potýká severovýchod země, ohňostroj z mostu Harbour Bridge přesto z okolních pláží sledovalo nejméně 1,5 milionu lidí.

Silvestr ve světě (zdroj: ČT24)

Asijské země čeká změna lunárního kalendáře v únoru. Příchod roku 2011 přesto slavili například v Soulu, Tchaj-peji nebo v Hongkongu, kde velkolepé ohňostroje tryskaly téměř ze všech výškových budov obchodního centra. V centru Tokia se sešly tisíce lidí, kteří u starobylého buddhistického chrámu vypustily do vzduchu stříbrné balonky, ke kterým přivázaly své prosby a přání do nového roku. Nový rok přivítaly také tradiční údery do zvonu, které mají pomoci zapudit zlo.

Oficiální oslavy včetně odpočítávání vteřin do půlnoci a světelné show letos poprvé  přichystala také vietnamská metropole Hanoj. Komunistický stát si dosud Nového roku příliš nevšímal. Změnu lunárního kalendáře tradičně mohutně oslavuje během takzvaného svátku Tet, který tentokrát připadne na 3. února.

Desítky milionů lidí slavily silvestr také v Evropě. Nejméně 100 tisíc lidí včetně mnoha turistů oslavovalo v noci na dnešek příchod Nového roku na pařížské třídě Champs-Elysées. Za nezvykle mrazivého  počasí neztráceli ale dobrou náladu a s úderem půlnoci jásali a objímali se. Navzdory úřednímu zákazu nošení skleněných lahví a sklenic mezi lidi, jich řada vesele upíjela z lahví šampaňské nebo tvrdý alkohol. Podobně jako v minulých letech neohlušoval francouzskou metropoli rachot zábavní pyrotechniky, která je rovněž zakázaná.

Historické centrum Vídně zaplavilo kolem 700 tisíc lidí, kteří slavili za rachotu dělbuchů a jiskření světlic. Dle odhadů 50 tisíc osob vítalo Nový rok na madridském náměstí Puerta del Sol, kde dle tradice při odpočítávání posledních 12 úderů zvonu v rozmezí vteřin před půlnocí řada z nich polykala po jedné bobuli vína.

V Německu se největší oslavy pod otevřeným nebem konaly v metropoli, asi
milion Berlíňanů a turistů zde sledovalo temné nebe, které s úderem půlnoci
ozářilo na 120 tisíc raket. Světelná show trvala 13 minut, zpěvem ji
doprovázel anglický tenor Paul Potts a americký zpěvák a někdejší seriálová
hvězda David Hasselhoff. Obří koulovačku, které se na Nový rok mělo v Berlíně zúčastnit až 8 000 lidí, však úřady zrušily, údajně v obavách, aby se organizátorům nevymkla z rukou.

V Británii uvítaly Nový rok na party pod širým nebem statisíce lidí. Největší účast tradičně zaznamenala britská metropole, jejíž osmiminutovou světelnou show u obřího vyhlídkového kola zvaného Londýnské oko sledovalo asi 250 tisíc lidí. Ohňostroj letos poprvé doprovázela i hudba. Zazněly zde hity jako We Will Rock You od skupiny Queen, Lucy in the Sky with Diamonds od Beatles a Song 2 od kapely Blur.

V tradičních letoviscích ve Španělsku, Itálii a Řecku ležících u Středozemního moře zaplnili zejména mladí lidé diskotéky, aby tančili většinou až do ranního rozbřesku. Historické oslavy dnes pořádalo Estonsko, které úderem půlnoci jako první postsovětský stát přešlo na společnou evropskou měnu euro.

Dva miliony lidí se vyrojily na slavné, téměř pět kilometrů dlouhé pláži Copacabana v brazilském Riu de Janeiro. V městě spojovaném s ryčnými oslavami v pestrých barvách vládla ovšem u oblečení místních obyvatel dle tradice bílá. Na rozloučenou se starým rokem se použilo na 25 tun zábavní pyrotechniky. Noc provázely také světelné efekty doprovázené mimo jiné klasickou hudbou Ludwiga van Beethowena ovšem doplněnou rytmy samby.

Téměř milion lidí na Times Square v New Yorku sledoval tradiční klesání křišťálové „koule času“ s 32 tisíci světly, která se země dotkla přesně o půlnoci a odstartovala novoroční oslavy. Sněhové bouře, které město trápily v posledních dnech, ustoupily a díky relativnímu oteplení mohou Newyorčané vítat příchod nového roku daleko příjemněji.

Jako poslední budou slavit obyvatelé Havaje včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, který na ostrově tradičně tráví svoji novoroční dovolenou.