Výbuch před kostelem v Egyptě nepřežilo 21 lidí

Alexandrie (Egypt) - Na 21 mrtvých stoupl počet obětí výbuchu bomby umístěné ve vozidle zaparkovaném před kostelem v egyptské Alexandrii. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na oficiálního činitele místního ministerstva zdravotnictví. Zranění utrpělo 43 lidí. Bezprostředně po výbuchu vypukly v ulicích města střety mezi křesťany a muslimy. Policie zakročila slzným plynem. K odpovědnosti za atentát se zatím nikdo nepřihlásil. Nicméně před dvěma měsíci irácká odnož teroristické sítě Al-Káida hrozila útoky proti egyptským křesťanům.

Explozi podle ministra vnitra zřejmě způsobil sebevražedný atentátník a do plánování a provedení útoku byli možná zapojeni i cizinci. Vyšetřování ale ještě neskončilo. Podle egyptské televize byla nálož nastražena v automobilu značky Škoda. Z vozidla vyšlo několik mužů a téměř vzápětí se ozval výbuch.

Útok udsoudil Mubarak i papež Benedikt XVI.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Prezident Husní Mubarak útok odsoudil a vyzval křesťany i muslimy, aby se sjednotili a společně se postavili teroristickým silám, které chtějí narušit bezpečnost země, její stabilitu i jednotu jejích obyvatel. Ke klidu příslušníky obou náboženství vyzval i mluvčí mešity Al-Azhar. Útok odsoudil i papež Benedikt XVI. „Nelze připustit, aby si lidstvo uvykalo na diskriminaci, nespravedlnost a náboženskou intoleranci, která dnes zasahuje zvláště křesťany,“ prohlásil papež při mši ve Vatikánu.

Po výbuchu vyšly do ulic stovky křesťanů, aby proti útoku protestovaly. Skupinky křesťanů a muslimů po sobě začaly házet kamení a zapálily několik automobilů. Policie k rozehnání davu použila slzný plyn. „Obětujeme své duše i svou krev za kříž,“ křičeli protestující křesťané poblíž kostela, který se stal terčem útoku. Křesťany znepokojuje i laxnost egyptských bezpečnostních sil, které řidiči automobilu nezabránily parkovat u kostela, ačkoliv to úřední vyhláška zakazuje.

Egypt, kde se letos v září mají konat prezidentské volby, rovněž posílil bezpečnost kolem kostelů a omezil parkování automobilů v jejich blízkosti poté, co irácká skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida pohrozila loni v listopadu útoky na egyptské kostely.

Exploze vyvolala obavy z nového rozšíření nábožensky motivovaného násilí v zemi. Alexandria zažila podobné útoky naposledy před čtyřmi roky, ale křesťané jsou terčem útoků i v dalších místech země.

Koptové jsou nejvýznamnější křesťanskou komunitou na Blízkém východě, v Egyptě představují až deset procent z 81 milionů obyvatel země. V Egyptě tvořili po několik staletí většinu obyvatel, než jejich dominanci ukončily v 7. století islámské nájezdy.

Terčem útoků se v poslední době stávají křesťané nejen v Egyptě, krvavé atentáty zažívají i v Iráku, perzekuce se nevyhýbá například ani křesťanům v Íránu a hrozba visí nad touto komunitou i v Jemenu.