OBSE v Bělorusku končí – Minsk zavřel kancelář

Minsk - Bělorusko nařídilo zavřít úřad Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Minsku. Rozhodnutí bývalé sovětské republiky přišlo krátce poté, co mezinárodní organizace sledující dodržování lidských práv a demokracie kritizovala průběh nedávných prezidentských voleb v Bělorusku a jejich nedostatečnou transparentnost. „Běloruská strana rozhodla, že neprodlouží povolení úřadu OBSE dále pracovat v Minsku,“ řekl mluvčí běloruského ministerstva zahraničí. Bez dalšího vysvětlení dodal, že není objektivní důvod udržovat misi OBSE v Minsku.

OBSE při hodnocení voleb konstatovala, že nemůže hlasování hodnotit pozitivně, a odsoudila násilnosti, k nimž v Minsku došlo bezprostředně po vyhlášení volebních výsledků. Podle nich se vítězem stal dosavadní prezident Alexandr Lukašenko, který oficiálně obdržel téměř 80 procent hlasů. Opozice považuje volby za zfalšované a vyzvala k novým volbám bez Lukašenka. OBSE uvedla, že Bělorusko bude ještě muset ujít dlouhou cestu, než bude možné považovat jeho volby za svobodné.

Novinářská organizace Reportéři bez hranic oznámila, že běloruská tajná služba prohledává byty a kanceláře nezávislých novinářů. Zabavuje prý přitom vše, co se vztahuje k nedávným volbám. Reportéři bez hranic uvedli, že od 25. prosince tajní policisté prohledali kanceláře tří nových sdělovacích prostředků a jedné opoziční strany a byty dvou novinářů, dvou aktivistů angažujících se pro lidská práva, dvou bývalých prezidentských kandidátů a čtyř jejich poradců.