Déšť ustal, voda ale Queensland dál zaplavuje

Queensland - Záplavy na severovýchodě Austrálie už postihly přes dvě stě tisíc lidí. Deště už sice ustaly, voda se však šíří stále dál. Záchranáři museli evakuovat dvě celá města. Zaplavená oblast je větší než Francie a Německo dohromady. Voda některé obce úplně odřízla od světa. Zaplavila silnice, železnice a také pole. Farmáři přijdou o úrodu slunečnic a bavlny. V obchodech dochází základní potraviny a lékaři se začínají obávat o zdraví obyvatel. Živel totiž poničil kanalizaci a kontaminoval pitnou vodu. Přestože vydatné srážky jsou v Qeenslandu v tomto období pravidelné, region se potýká s nejhoršími povodněmi za posledních 50 let.

Obyvatelé 75tisícového Rockhamptonu s obavami sledují stoupající hladinu a připravují se na evakuaci. V provizorních stanech a tělocvičnách už pro ně chystají matrace, jídlo a pití. Ne všichni ale chtějí své domovy nechat napospas vodě a případným zlodějům. „Budeme uvažovat o nařízení povinné evakuace pro ty, kteří to budou potřebovat. Už teď jsme začali odvážet lidi, kteří se tady necítí v bezpečí,“ prohlásil starosta města Brad Carter.

K nucenému vystěhování už přistoupili i jinde. Ve města duchů se proměnily dvě obce poté, co všechny jejich obyvatele odvezli záchranáři. Opuštěné domy hlídá policie. „Stav přírodní katastrofy jsme vyhlásili v jednačtyřiceti okrscích. To je víc než polovina Queenslandu. Záplavy jsou samozřejmě testem pro naše prostředky a lidi,“ uvedla premiérka státu Queensland.

Austrálii sužuje velká voda (zdroj: ČT24)

Brett Jensen, majitel restaurace v zaplavené oblasti:

„Snažíte se smát, protože když se nesmějete, tak pláčete. A slz už tady bylo dost. Nevíme, jak to bude dál.“

Tamní vláda zřídila pro oběti povodňový fond a jako základní kapitál do něj vložila jeden milión australských dolarů. Peněz bude však potřeba mnohem víc. Mluví se o miliardách dolarů. Oblast navštívila premiérka Julia Gillardová a přislíbila peníze z federální pokladny.