OBRAZEM: Svět vítá nový rok 2011

Sydney - Na 5 000 obyvatel tichomořského ostrova Kiritimati přivítalo i letos jako první příchod roku 2011. Atol Kiritimati, označovaný dříve jako Vánoční ostrov, je součástí ostrovního státu Kiribati, kterým prochází takzvaná datová hranice. Ostrované díky poloze ostrova slaví Nový rok mezi prvními na planetě. Půlnoc u nich nastala v 11:00 SEČ. Jako poslední na světě Nový rok o 24 hodin později přivítali obyvatelé Havaje.

Atol, jehož rozloha je asi 300 čtverečních kilometrů, leží západně od poledníku na 180. stupni zeměpisné délky, který označuje datovou hranici. Mnozí z jeho obyvatel příchod Nového roku přivítali v kostelech. Australské Sydney přichystalo na oslavy leteckou přehlídku historických letadel a ukázku lodí v tamním přístavu a v okolí mostu Harbour Bridge.

Oficiální oslavy včetně odpočítávání vteřin do půlnoci nebo světelné show letos přichystala také vietnamská metropole Hanoj. Komunistický stát si dosud oslav Nového roku dosud příliš nevšímal. Změnu lunárního kalendáře tradičně mohutně oslavuje během takzvaného svátku Tet, který tentokrát připadne na začátek února.

Oslavy příchodu roku 2011 (zdroj: ČT24)

Příchod nového roku vítají také přední světoví politici a bilancují rok 2010. Ve státní televizi vystoupil například premiér Vladimir Putin: „Přeji všem, aby byli spokojení s tím, čím jsou. To znamená, aby byli spokojení s tím, co a jak dělají. Přeji všem, aby žili v prosperitě a štěstí. Hezký nový rok.“

Německá kancléřka Angela Merkelová zase připomněla v tradičním novoročním projevu význam eura a boje Evropy s ekonomickou krizí. Německo v něm podle ní uspělo: „Naše ekonomika byla v hluboké krizi, nejhorší za posledních 60 let. Přesto byl pro nás rok 2010 dobrým rokem. Můžeme se radovat z toho, že jsme tvrdě pracovali na obrodě Německa.“

Vydáno pod