Silvestr po americku: kopance, pohanští bozi a kletba pro WikiLeaks

New York/Lima/Rio - Vstup do nového roku je vždy krokem do neznáma. Každá kultura zahání nejistotu pomocí rituálů a zvyků. V Severní a Latinské Americe to mají hodně pestré. V Peru se na konec roku poperou, v New Yorku sešrotují papírky se špatnými zážitky a v brazilském Riu zase koupou v moři bohyni plodnosti.

Rvačkou a následným usmířením slaví konec roku na festivalu Takanakuy v Peru. Slavnost má jasná pravidla a podle místních je nejlepší metodou duševní hygieny: obyvatelé vesnice Chumbibilca chtějí do nového roku vstoupit bez loňských výčitek.

Američané se s bolestmi a omyly uplynulého roku loučí po svém. Špatné zážitky v rámci tak zvaného Riddance Day prostě napíšou na papír a symbolicky skartují přímo na Times Square v New Yorku. Silvestrovské veselí vrcholí deštěm barevných konfet.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Brazilci zase sázejí na pomoc pohanských božstev. Na pláži Copacabana obětují ve vlnách Atlantiku stovky lidí afrobrazilské bohyni plodnosti Iemanjá květiny a plovoucí svíčky. Následuje procesí ulicemi a tanec okolo sochy. Lidé doufají, že jim rituál přinese štěstí nebo uzdravení. Než odnesou svou bohyni do vln oceánu, pořádně ji vykoupou v šampaňském.

A jaký tedy bude rok 2011? Peruánští šamani už mají jasno. Na hoře svatého Cristóbala nedaleko Limy se sešli nejvýznamnější léčitelé a mystici z regionu, aby za pomoci starého rituálu Hanan Pacha nahlédli do budoucnosti a získali zvláštní ochranu pro svět a jeho osobnosti. „Máme dobrou věštbu pro prezidenta Spojených států Baracka Obamu. Ale v červenci bude mít potíže, nějaký velmi citlivý konflikt. Ani jeho zdraví není moc dobré, ale to se zlepší,“ prorokuje šaman Juan Osco.

Většinu vládců Latinské Ameriky čeká prý drsný rok a na Juliana Assange, zakladatele Wikileaks, který letos zveřejnil řadu tajných dokumentů, dokonce šamani uvrhli kletbu. „Potrestali jsme ho, protože hodlá odtajnit velmi citlivé informace, které otřesou světem politiky a ohrozí mír. Chceme, aby svou činnost omezil,“ vysvětluje Osco.

  • Riddance Day v New Yorku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2211/221048.jpg
  • Peruánský rituál Hanan Pacha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2211/221047.jpg