Jíst pokrm z ryby fugu je v Japonsku adrenalinová zábava

Tokio - Firmy mají napilno s přípravou novoroční japonské delikatesy. Labužníky od konzumace neodradí ani její vysoká jedovatost. Řeč je o legendární japonské rybě fugu. Při neodborné přípravě do masa unikne neurotoxin, který je 1 200krát silnější než kyanid. Objednání pokrmu proto představuje pro mnohé Japonce oblíbenou adrenalinovou zábavu. Japonská pověst totiž praví, že ryba fugu je symbolem klidu a jistoty domova, ve kterém ochraňuje nejen jeho obyvatele, ale i jejich přátele.

Příprava takové ryby ale není jen tak. Kuchaři nejprve musí projít dvouletým výcvikem, než se naučí spolehlivě připravit rybu tak, aby své hosty nezabili. Jeden čtverzubec totiž dokáže otrávit až 30 lidí.

Společnost ve městě Shimonoseki právě teď prožívá nejrušnější období v roce. „Asi 30 našich zaměstnanců ryby krájí a poté balí do krabic“, uvedl ředitel společnosti. Ve čtvrtek odsud vypluje loď, která bude mít za úkol doručit 2 000 souborů. A další vypluje v pátek.

Příprava jedovaté ryby Fugu (zdroj: ČT24)

Japonci finišují přípravy na novoroční svátky. V mnohých domácnostech nesmí na stole chybět ani pokrm z nejjedovatější ryby na světě. Firma zpracovává tuto pochoutku na malé tenké plátky do takzvaných sashimi nebo hot-pot souprav. Ty poté dopravuje domácnostem po celém Japonsku. Letos také firmě stoupl počet on-line objednávek. Nejoblíbenější položkou v košících zákazníků byla sada pro dvě osoby. Její cena je přibližně 65 amerických dolarů.

Vydáno pod