Sněhová nadílka v Americe někoho těší a někoho děsí

New York - Obyvatelé New Yorku a dalších měst na severozápadě Spojených států, které po Vánocích zasáhla sněhová bouře, si stěžují na neschopnost úřadů. Mnohé silnice zůstávají pod sněhem a závaly uvěznily auta stojící podél nich. Newyorský starosta Michael Bloomberg se ale hájí. Silničáři podle něj dělají, co mohou, a lidé jen zbytečně zatěžují linky nouzového volání. Ty den po vánici zaznamenaly skoro 50 tisíc hovorů.

Potíže kvůli sněhu měly i vozy záchranné služby, přes 200 jich uvízlo cestou k pacientům nebo do nemocnice. Vedení města už vyzvalo Newyorčany, aby volali pohotovost jen v případě, že bude v ohrožení jejich život.

Kromě sněhu blokují mnoho silnic i auta, která řidiči během sněhové bouře nechali stát na cestě. Úřady zatím odtáhly přes tisícovku opuštěných vozidel z hlavních tahů. Bloomberg v úterý přiznal, že rozsah sněhové kalamity je horší, než se původně myslelo, a že čištění silnic od sněhu potrvá déle než obvykle.

V Mammoth Lakes napadlo pět metrů sněhu (zdroj: ČT24)

Na západním pobřeží USA zápolí Kalifornie, Arizona a Nevada s chladnými bouřemi, které přinášejí do vyšších poloh sníh a do nižších déšť způsobující povodně. Také stát Washington zasáhla sněhová bouře znemožňující dopravu. Kalifornská policie varuje před vyvrácenými stromy na dálnicích kolem Los Angeles.

V Mammoth Lakes napadlo pět metrů

Přes pět metrů sněhu napadlo za posledních 12 dní v Mammoth Lakes v americké Kalifornii. Zatímco na letištích nebo ve městech by to znamenalo kolaps, tady si nikdo nestěžuje. V žádném lyžařském středisku na světě tak není víc sněhu než právě tady. Obvykle je tu v prosinci jen málo přes metr a půl sněhu.

Přívaly bílé nadílky tak dělají vrásky jen místní horské službě. Její zaměstnanci sníh brzy ráno odstřelují výbušninami, aby nevznikla velká lavina, která by někoho ohrozila. Na sjezdovkách si tak lyžaři mohou v klidu užívat mimořádnou sněhovou nadílku.

Mammoth Lakes v Kalifornii
Zdroj: ČT24