Belgii v čele Evropy střídá Maďarsko

Budapešť – Belgie si může oddychnout, má za sebou předsednictví Evropské unie. A to v době, kdy se sama zmítala v politické krizi. Od dubna totiž nemá vládu. Půlroční předsednictví přestála Belgie bez výrazných kiksů, ale i úspěchů. Teď ji v čele unie střídá Maďarsko. To chce usilovat o silnější, energeticky nezávislou Evropu. Prosadit chce také rozšiřování EU na Balkán.

Belgické předsednictví se podobně jako to české vyrovnávalo s tím, že země v době vedení EU neměla vládu. Ta belgická padla letos v dubnu, ještě než předsednictví vlastně začalo. Ani po půl roce ještě Belgičané nový kabinet nemají.

Předsednictví to ale příliš nepoznamenalo, jak říká analytik Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál: „Neřekl bych, že by to bylo znát, protože Belgičané neměli nějaký ambiciózní program. Neříkali, že chtějí dosáhnout velkolepých cílů. Soustředili se na tu byrokratickou, administrativní část předsednictví, ve které velmi dobře uspěli.“

Díky Lisabonské smlouvě se Belgičané nemuseli zabývat řízením velkých unijních schůzek. To obstaral nově zřízený stálý předseda Evropské rady, tedy unijní prezident, kterým je shodou okolností bývalý belgický premiér Herman Van Rompuy.

Žezlo přebírají Maďaři

Zato Maďaři přišli na další půlrok s poměrně ambiciózním plánem. Premiér Viktor Orbán jmenoval hned čtyři priority, na které se chce Maďarsko zaměřit.

  1. Předsednictví bude usilovat o ekonomický růst a zaměstnanost. Podporovat bude především vznik nových pracovních míst.
  2. Chce také vybudovat silnější Evropu, která by byla nezávislá na energetických dodávkách z Ruska.
  3. Budapešť také plánuje prosazovat další rozšiřování Evropské unie, především směrem na Balkán. Maďaři hlavně stojí o to, aby se přičlenilo Chorvatsko. Součástí plánu je i zapojení Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru. Zároveň předsednictví podporuje zjednodušení vízového režimu s Ukrajinou.
  4. Prioritou bude pro Maďary i vybudování Evropské unie, která bude přátelštější vůči občanům. Budapešť proto bude podporovat kulturní rozmanitost v rámci unie. Jedním z cílů bude i integrace Romů do společnosti.

Orbán se bude hodně snažit vyleštit maďarskou image, která značně utrpěla za posledních šest let. Zejména a Francouzům a Němcům dodnes leží v žaludku Orbánovy mimořádné daně, které nejvíc postihly jejich firmy a banky. Koncem roku také podráždila Brusel maďarská důchodová reforma a znárodnění peněz soukromých penzijních fondů.

Maďarsko je třetí zemí z bývalého komunistického bloku, která bude 27členné unii předsedat. Ještě před ČR v EU v prvních šesti měsících roku 2008 předsedalo Slovinsko. „Východní stopa“ ale nezmizí ani poté, co Maďaři na konci června skončí. Pomyslné žezlo pak předají Polákům.