Přes dva a půl roku vězení za krádež Arbeit macht frei

Krakov – Ke dvěma letům a osmi měsícům vězení byl dnes v Krakově odsouzen organizátor krádeže nápisu Arbeit macht frei z brány koncentračního tábora v Osvětimi. Nápis byl ukraden loni v prosinci, policie ho našla po několika desítkách hodin rozřezaný na tři části. Obžalovaný Švéd Anders Högström se k činu doznal, trest si má odpykat ve Švédsku. Tam bude převezen hned poté, co rozsudek nabude právní moci, během sedmi dní.

Högströma zatkla v únoru ve Stockholmu na základě evropského zatykače švédská policie. Od dubna byl v Polsku ve vyšetřovací vazbě. Rozsudek nad bývalým neonacistickým vůdcem odpovídá požadavku prokuratury.

Kovový nápis nad branou tábora byl ukraden loni 18. prosince. Policie ho brzy našla rozřezaný na tři části poblíž Toruně u jedné ze tří osob, které krádež na objednávku provedly. Polští zloději byli zadrženi, odsouzeni v samostatném procesu a trest si již odpykávají. Další dva, zapojení jen nepřímo, by si měli odpykat dva a půl roku vězení.

V německém vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka, který vznikl v roce 1940, nacisté zavraždili 1,1 milionu lidí, především Židů, ale též Poláků, Romů a sovětských válečných zajatců. Zdejší nápis Arbeit macht frei vyrobili na příkaz Němců polští političtí vězni. Nad vchodem do muzea byla po krádeži umístěna replika nápisu.