Letos zemřelo v Iráku vůbec nejméně civilistů od invaze

Bagdád - Počet civilistů zabitých v Iráku je za letošní rok nejnižší od invaze spojeneckých vojsk v roce 2003. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila britská humanitární organizace. Roční pokles se ale stále zpomaluje a podle organizace se v dalších letech kvůli menším regionálním konfliktům už příliš výrazně snižovat nebude. Celkový počet civilních obětí za rok 2010 byl 3 976.

Humanitární organizace Iraq Body Count (IBC) dnes vydala zprávu, podle které letos k 23. prosinci zemřelo v Iráku 3 976 civilistů, což je asi o 15 procent méně než loni. Organizace ale upozorňuje, že počet zabitých civilistů rok od roku klesá čím dál pomaleji.

„V kontextu předešlých let poukazují údaje z roku 2010 na neutuchající násilnosti menšího rozsahu, kvůli kterým se počet zabitých v následujících letech zřejmě nebude příliš měnit,“ uvádí se ve zprávě.

Pokles úmrtnosti podle IBC pozitivně ovlivnilo ukončení amerických bojových operací na konci srpna. Sektářské násilí a střety mezi bezpečnostními složkami a povstalci ale stále pokračují. Mezi nejhůře postižená města patří hlavní město Bagdád a severoirácký Mosúl.