V Dánsku propuštěn muž podezřelý z útoku na Jyllands-Posten

Kodaň - Jeden z mužů, které policie zadržela ve středu v Kodani kvůli údajné přípravě teroristického útoku na redakci listu Jyllands-Posten, byl dnes propuštěn z vazby. Zůstává ale podezřelý. Na další tři muže zatčené v Dánsku soud uvalil čtyřtýdenní vazbu a také pátému muži zadrženému ve Švédsku dnes soud prodloužil vyšetřovací vazbu a obvinil ho z přípravy terorismu. Deník v roce 2005 zveřejnil karikatury proroka Mohameda. V muslimském světě to vyvolalo protesty a násilnosti.

Policie propustila z vazby iráckého uprchlíka, který před zatčením kvůli podezření z terorismu žádal v Dánsku o azyl. Muž patří ke skupině podezřelé z přípravy útoků na dánský list Jyllands-Posten. Útok plánovali čtyři švédští občané původem z Tuniska a Libanonu a jeden Iráčan žijící v Dánsku. Chystali se vtrhnout do redakce a pozabíjet tam co nejvíc lidí. Plán ale v zárodku odhalila švédská tajná služba, která pak muže dva měsíce sledovala. Policie u nich následně našla pistole i munici a plastové pásky na svazování rukou.

Tři muže dnes vyslechl soud. Prohlásili, že jsou nevinní, jinak ale odmítli vypovídat. Soudce všechny obvinil z pokusu o teroristický čin a z nedovoleného držení zbraní. „Můj bratr neměl s terorismem nic společného, zatkli ho jen proto, že se obléká jako muslim, nosí plnovous a je věřící,“ prohlásil Farúk Muhammed Salman, bratr dánského podezřelého.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Jakob Scharf, ředitel dánské tajné služby:

„Všechny důkazy, především zajištěné samopaly, směřují k závěru, že cílem bylo zabít co nejvíce lidí.“

Deník Jyllands-Posten v roce 2005 zveřejnil karikatury proroka Mohameda. Kreslíř Kurt Westergaard, který kontroverzní karikaturu proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby nakreslil, vyzval k tomu, aby dánská společnost i přes současný incident zachovala svobodu slova. „Nesmíme si nechat zakázat kritiku radikálního islámu. Nesmíme se nechat zastrašit,“ řekl.

Švédské úřady oznámily, že útočníci neměli žádné kontakty se sebevražedným atentátníkem, který 11. prosince zabil sebe a lehce zranil dva kolemjdoucí v centru Stockholmu.