V Austrálii velká voda neustupuje

Queensland - Nejhorší záplavy za posledních 10 let dál trápí Queensland v severovýchodní části Austrálie. Řeky rozvodněné silnými dešti tam několik měst úplně odřízly od světa. Už víc než 2 tisíce lidí musely úřady evakuovat a v oblasti vyhlásit stav přírodní katastrofy. Hladina řek navíc dál stoupá.

Bundaberg ve východním Queenslandu rozdělila voda. Pod stoupající hladinou zůstaly stovky domů a silnice. I tady musely zasahovat vrtulníky a evakuovat některé z pětačtyřiceti tisíc obyvatel. Dva lidi zachránily na poslední chvíli ze střechy jejich domu.

Voda některé části města úplně odřízla od světa. V obchodech dochází potraviny, lidé zůstali bez elektřiny a telefonů. Do historie země se navždy zapsalo městečko Theodore. Všechny jeho obyvatele musely úřady odvést do provizorních stanů. Brzy by ho ale měly následovat další obce.

Velká voda v Austrálii neustupuje (zdroj: ČT24)

Záplavy zdevastovaly slunečnicová a bavlníková pole. Práce se zastavila i v uhelných dolech. Hlavní město Queenslandu Brisbane zažilo nejdeštivější prosinec za posledních 150 let. Déšť už sice ustal, hladina řek ale bude na mnoha místech ještě stoupat.

Queenslandská guvernérka Anna Blighová navíc očekává, že voda zůstane v mnoha městech a vesnicích v příštích deseti dnech. „Je to ohromná katastrofa. Její likvidace si vyžádá doslova miliardy dolarů federálních, státních i místních pojišťoven,“ řekla.

Úřady se obávají šíření nakažlivých nemocí z vylité kanalizace a z rozkládajících se těl uhynulých zvířat. Hrozí také, že přívaly vod mohou přivést žraloky písečné a krokodýly do vod v blízkosti pláží.