Drogový gang odvlekl policejní šéfku

Mexiko – V Mexiku se rozmohly únosy a vraždy policistů. Stojí za nimi drogové kartely, kterým vyhlásil mexický prezident Felipe Calderón válku. Slibuje zpřísnění zákonů a ještě masivnější nasazení policie. Ta se ale stává čím dál častěji terčem útoků drogové mafie. Naposledy skupina ozbrojenců unesla ze severomexického městečka Guadalupe šéfku policie, osmadvacetiletou Irmu Eriku Gandaraovou. Všichni její kolegové utekli nebo zahynuli v rukou zabijáků drogových gangů.

Lidé prchají z území, kde vládne drogová mafie. Kdo se jí postaví, zmizí nebo je zavražděn. Naposledy den před Vánocemi zmizela neznámo kam i osmadvacetiletá Erika Gandaraová. „Byla tu jedinou policistkou, ženou. Z domu ji násilím odvlekla skupina ozbrojených mužů,“ říká mluvčí prokurátora mexického státu Chihuahua Carlos Gonzalez. Únosci zapálili její dům i auta zaparkovaná před ním. 

Paradoxně jsou to ženy, kdo zůstává jako poslední a je ochotný se postavit obchodníkům s drogami. Příkladem je i dvacetiletá studentka kriminalistiky Marisol Vallesová, kterou už média překřtila na nejstatečnější Mexičanku. Byla jediná, kdo se přihlásil na místo šéfky policie v jednom z nejnebezpečnějších okrsků. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Z oblasti prchla už i většina novinářů. Jedním z posledních, kteří zůstávají a neprchají, je kameraman Arturo. I ten má ale strach: „Gangy usekávají ruce, nohy, hlavu a pak je pohází po ulici. Aby šířili teror a ukázali, kdo je tady šéf.“ 

Gangy chtějí kontrolovat přístupové cesty k americkým hranicím a na ovládaných územích mají často větší moc než stát. Podle nejčernějších scénářů může počet obětí války s drogovou mafií vzrůst do dvou let ze současných 30 tisíc na 75 tisíc zabitých.

Marisol Vallesová
Zdroj: ČT24