V Dánsku se chystal útok na deník, který zveřejnil karikatury

Kodaň – Dánská policie překazila útok na deník Jyllands-Posten, který v roce 2005 otiskl karikatury proroka Mohameda. Kvůli podezření z příprav teroristických útoků byli zatčeni čtyři lidé. Tři z nich jsou ze Švédska. Útočníci chtěli vtrhnout do redakce a pozabíjet tam co nejvíce lidí.

„Zvrátili jsme bezprostředně hrozící teroristický útok,“ prohlásil ředitel dánské tajné služby PET Jakob Scharf. Ten upřesnil, že podezřelí chtěli vtrhnout do redakce deníku v Kodani a zaútočit na lidi uvnitř. Podle šéfa tajné služby mají někteří zatčení vazby na mezinárodní teroristické sítě.

Tři z podezřelých mají švédské občanství, pocházejí ale z Tuniska a Libanonu. Čtvrtý zadržený muž je z Iráku, v Dánsku žádal o azyl. Zároveň byl ve Švédsku zatčen pátý člen teroristické skupiny. U mužů se našly pistole s tlumičem a náboje. 

„Je hrozné, že skupina militantních islamistů zjevně měla konkrétní plány na provedení velmi vážného teroristického útoku v Dánsku,“ okomentoval to dánský ministr spravedlnosti Lars Barfoed. 

Deník Jyllands-Posten před 5 lety otiskl karikatury proroka Mohameda, které ho vyobrazovaly například s turbanem ve tvaru bomby na hlavě. To rozlítilo muslimy po celém světě. Islám totiž zakazuje proroka zobrazovat, natož pak kreslit jeho karikatury. 

Deník se kvůli otištění karikatur již několikrát stal terčem útoku. Naposledy letos v září byl zadržen Čečenec, kterému v rukou předčasně vybuchl dopis s náloží určený listu. V září byli rovněž zadrženi tři Kurdové podezřelí z příprav atentátu proti listu. Také autor karikatur Kurt Westerwaard v minulosti těsně unikl atentátu. 

Při nedávných bombových útocích ve Stockholmu sebevražedný atentátník v emailové hrozbě vysvětloval svůj čin jako reakci na karikatury švédského kreslíře Larse Vilkse, který nakreslil Mohameda s psím tělem. Mluvčí švédské tajné služby Säpo Katarina Sevciková ale dnes vyloučila jakoukoli souvislost s dnešním zatýkáním: „Podle dosavadních poznatků neměly zadržené osoby žádné spojení se sebevrahem z 11. prosince ze Stockholmu.“