Před Ligou severu vybuchly dvě bomby

Řím – V severoitalském Gemoniu dnes nad ránem explodovaly dvě bomby u domu Umberta Bossiho - šéfa Ligy severu, která je koaličním partnerem ve vládě premiéra Silvia Berlusconiho. Nikdo nebyl zraněn, k útoku se nikdo nepřihlásil. Hmotné škody jsou rozsáhlé, protože tlaková vlna výbuchu vyrazila okna a dveře budovy a zničila část vnitřního zařízení.

Na zdi budovy vyšetřovatelé objevili nápis „antifa“, který znamená protifašistický nebo antifašismus. Nyní se zkoumají záznamy na bezpečnostních kamerách instalovaných u vstupu. Policie podezírá osoby z okolí, které se již v minulosti podobných činů dopustily.

Nebyl to první útok proti sídlu Ligy severu v Gemoniu. Již v roce 2007 i loni v lednu byla zapálena vstupní brána. Liga severu, která je pro Berlusconiho důležitým spojencem, prosazuje tvrdý postup vůči imigrantům a chce federalizaci země.

Balíček ve Vatikánu byl neškodný

Další rozruch o několik hodin později vzbudil nález podezřelého balíčku na americké ambasádě ve Vatikánu. Tady však šlo o planý poplach - zásilka obsahovala jen diplomatické dokumenty.