Situaci v Pobřeží slonoviny neúspěšně řešili tři prezidenti

Abidžan - Do povolební krize v Pobřeží slonoviny se vložily okolní státy. Do země přijeli prezidenti Beninu, Kapverdské republiky a Sierry Leone. Přesvědčovali samozvaného prezidenta Laurenta Gbagba, aby dobrovolně odstoupil a funkci předal oficiálnímu vítězi prezidentských voleb Alassanu Ouattarovi, uznávanému mezinárodním společenstvím. Mise ale selhala, Gbagbo nadále odmítá odstoupit.

Prezidenti Beninu (Yayi Boni), Kapverdské republiky (Pedro Pires) a Sierry Leone (Ernest Koroma) chtěli dotlačit Gbagba k uznání výsledků voleb a přenechání funkce Alassanu Ouattarovi, kterého jako nového prezidenta uznávají mezinárodní společenství i další africké státy – a těm už dochází trpělivost a hrozí vojenskou intervencí.

Delegace se nejdříve sešla s velvyslancem OSN v Pobřeží slonoviny a poté v prezidentském paláci jednala přímo s Gbagbem – ale bezvýsledně. Gbagbova vláda krátce před zahájením jednání oznámila, že nebude tolerovat žádné vměšování se do svých záležitostí a výzvám k uvolnění cesty pro Ouattaru nebude věnovat pozornost.

Ahoua Don Mello, ministr zdravotnictví a mluvčí Gbagbovy vlády:

„Některé státy říkají, že na základě dopisů od Alassana Ouattary vykážou naše velvyslance. Pokud se ale opravdu rozhodnou ukončit s námi diplomatické styky, my uděláme to samé.“

Povolební tahanice už stály životy skoro 200 lidí. Gbagbo se nechal slyšet, že prezidentské křeslo neopustí, ani kdyby měl zemi přivést k nové občanské válce. Mírové jednotky OSN jsou teď v zemi nevítané. Jednoho z příslušníků mírové mise OSN zranili Gbagbovi příznivci mačetou do ruky. Gbagbo mírové jednotky už dřív obvinil ze zasahování do záležitostí země a vzkázal jim, ať z Pobřeží slonoviny ihned odejdou. To ale OSN odmítla.

Alain Le Roy, šéf mírových operací OSN:

„Budeme chránit civilisty bez ohledu na jejich politickou příslušnost nebo etnický původ, máme nestranný mandát.“

Političtí sokové Gbagbo a Ouattara si zatím vyměňují jen vzkazy a obvinění přes média a řešení je v nedohlednu. Outtaru už sice uznal v podstatě celý svět jako nového lídra Pobřeží slonoviny, Gbagbo má ale na své straně armádu a křeslo podle všeho jen tak neopustí. Ouattaru tak zatím střeží vojáci mírových sil OSN, kteří jsou Gbagbovi trnem v oku, protože podle něj nejsou neutrální silou.

Pobřeží slonoviny je ve slepé uličce od listopadových prezidentských voleb, které měly zemi rozdělenou po občanské válce v letech 2002-2003 sjednotit. Místo toho ji ale uvrhly na pokraj dalšího konfliktu.

Dnes v noci po více než šesti hodinách skončilo pondělní pokojné obsazení ambasády Pobřeží slonoviny v Paříži, k němuž se rozhodli Ouattarovi příznivci. Velvyslanectví obsadila skupinka asi 20 lidí a přinutila zaměstnance úřad opustit. Během manifestačního převzetí ambasády účastníci akce vyzvali Gbagba, aby odstoupil. Poté z budovy sami odešli. Francouzská policie událost nekomentovala.