Nizozemská policie zatkla 12 Somálců, měli chystat teroristický útok

Amsterdam - Nizozemská policie zatkla v pátek na základě informací místní tajné služby AIVD dvanáct Somálců podezřelých z přípravy teroristického útoku. Spáchán měl být v blízké době na nizozemském území. Oznámila to v Amsterdamu nizozemská prokuratura. „Jsou podezřelí z teroristických aktivit a byli zadrženi v pátek večer v Rotterdamu,“ řekl mluvčí prokuratury Wim de Bruin. Dvanáct zatčených je ve věku 19 až 48 let.

„Zadržením podezřelých bylo odvráceno akutní nebezpečí teroristického útoku,“ citovala mluvčího nizozemského úřadu pro koordinaci boje proti terorismu (NCTB). Proto podle něj není třeba zvyšovat stupeň veřejného ohrožení teroristickým útokem. Varování proto zůstává na stupni „omezeného“ ohrožení. Policie po upozornění od AIVD prohledala obchod s telefony a čtyři domy v Rotterdamu a rovněž dva motelové apartmány v obci Gilze-Rijen na jihu země. Při razii nebyly nalezeny žádné zbraně ani výbušniny.

Šest z dvanácti zadržených mužů žilo v Rotterdamu, pět nemělo žádné trvalé bydliště a jeden byl z Dánska, uvedla nizozemská prokuratura. „Všichni pocházejí ze Somálska. Většina má občanství nizozemské, jeden dánské a u ostatních není státní příslušnost jistá,“ uvedl de Bruin. „V současnosti jsou vyslýcháni soudními vyšetřovateli,“ dodal. O jejich další vazbě nebo propuštění rozhodne soudce do tří dnů.

Vydáno pod