Sedmnácti organizátorům běloruských protestů hrozí 15 let

Minsk - Běloruská tajná policie KDB zadržuje 17 lidí, které označuje za organizátory nedělních masových protestů proti výsledku prezidentských voleb, v nichž se ziskem 80 procent hlasů znovu zvítězil dosavadní prezident Alexandr Lukašenko. Hrozí jim až 15 let vězení. Je mezi nimi i šest neúspěšných prezidentských kandidátů a dva novináři. Demonstraci deseti tisíc lidí v neděli večer policie brutálně rozehnala, přes 600 zatčených účastníků si odpykává 15 dní v žaláři. Na podporu všech zadržovaných se večer před věznicí v Minsku sešlo asi sto lidí se svíčkami.

Podle moskevského rozhlasu bylo všech 17 zadržovaných při zatýkání surově zbito. Jedním z nich je i opoziční prezidentský kandidát Uladzimir Njakljajev, kterého agenti KDB deportovali do vězení přímo z minské nemocnice. Tam se ocitl poté, co byl při demonstraci napaden pořádkovou policií.

Kromě 17 zatčených osob, které údajně protestní mítink zorganizovaly, policie za účast v demonstraci zadržela na 600 dalších lidí. Většina z nich už byla odsouzena k trestům do 15 dnů vězení a svůj trest si už odpykává. Mezi odsouzenými je i devět lidí s ruským občanstvím, o jejichž propuštění už běloruské úřady oficiálně požádalo ruské ministerstvo zahraničí.

Před vazební věznicí KDB v Minsku se v noci na dnešek konala krátká protestní demonstrace. Asi stovka lidí před budovou věznice zapálila svíčky a pokusila se vězněným předat ošacení a jídlo. Na výzvu policejní ostrahy se demonstrující rozešli.

Z podílu na organizování nedělní demonstrace jsou podle běloruských opozičních médií podezřelí prezidentští kandidáti Rygor Kastusjov, Aljaksej Michalevič, Uladzimir Njakljajev, Vital Rymaševski, Andrej Sannikav a Mikalaj Statkevič. Mezi zadrženými jsou členové jejich volebních štábů a novinářky Iryna Chalipová a Natallja Radzinová.

Zadržena byla i místopředsedkyně opoziční organizace běloruské křesťanské mládeže Malady Front Nasta Palažanková. Malady Front, působící v Bělorusku od roku 1997, je podle minských médií oficiálně zaregistrován v České republice, aby se jako organizace, která je v zemi svého působení nelegální, vyhnul represím. Hnutí se od roku 2000 pětkrát neúspěšně pokusilo o získání registrace od běloruského ministerstva spravedlnosti.

Už před nedělními volbami byla zadržena část vedení této organizace v čele s předsedou Zmicerem Daškjevičem. Obviněni byli z výtržnictví se zvláště závažnými následky se sazbou do deseti let vězení.

Vydáno pod