RB OSN dnes probere budoucnost Afghánistánu

New York - Rada bezpečnosti OSN bude jednat o situaci v Afghánistánu. Letos zemřelo v bojových operacích víc než 700 spojeneckých vojáků, což je nejvíc od invaze v roce 2001. Téma probere OSN ve chvíli, kdy americký prezident Barack Obama zveřejnil revizi americké strategie v zemi a oznámil, že americké jednotky se odtud začnou stahovat už v příštím roce.

V Afghánistánu je teď přes sto tisíc amerických vojáků. Stahovat se budou ale postupně. Posílení amerických jednotek, o němž loni rozhodl Obama, přispělo k oslabení Tálibánu i al-Káidy na území Afghánistánu. Úspěchy jsou ale křehké a dají se zvrátit - tak hodnotí Washington americkou válečnou strategii v zemi.

Barack Obama:

„Spojené státy jsou na dobré cestě, aby splnily své cíle v Afghánistánu. V příštím roce, konkrétně v červenci, proto začnou se zodpovědným snižováním počtu vojáků.“

Americké průzkumy mínění naznačují, že veřejnost je situací v Afghánistánu unavená. Podle nich se vyvíjí špatným směrem. Až šedesát procent Američanů si myslí, že válka vůbec nestála za to.

Oběti NATO v Afghánistánu k 22. prosinci 2010
Zdroj: ČT24