Po devíti měsících končí výjimečný stav v Bangkoku

Bangkok - V thajském hlavním městě Bangkoku a přilehlých provinciích dnes končí výjimečný stav. Vyhlášen byl počátkem letošního dubna v reakci na protivládní demonstrace, které na dlouhé týdny ochromily obchodní centrum metropole. Podle mluvčího vlády je důvodem dnešního kroku skutečnost, že akce opozičních sil mají pokojnější průběh.

Výjimečný stav dával větší pravomoci ozbrojeným silám, ale vystupovaly proti němu organizace na ochranu lidských práv. Od května platil zhruba na čtvrtině thajského území. Ve třech provinciích byl zrušen už v říjnu.

Desítky tisíc demonstrantů v Bangkoku od poloviny března do poloviny května žádaly rezignaci premiéra Apchisita Vedžadžívy a vypsání předčasných parlamentních voleb. Nakonec jejich okupaci obchodního centra metropole ukončila rázným ozbrojeným zásahem armáda. Ten vyústil v nejsilnější vlnu politického násilí v moderní thajské historii. Většina aktivistů se hlásila ke svrženému bývalému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi, na něhož byl koncem května vydán také zatykač s obviněním z terorismu.

Od března do května si nepokoje vyžádaly téměř stovku obětí na životech a na 2 000 zraněných. Situace se uklidnila na začátku léta, přesto však došlo k řadě menších bombových útoků.