V Rotterdamu otevřeli největší mešitu, Wilders zuří

Rotterdam (Nizozemsko) - Největší mešitu v západní Evropě dnes oficiálně otevřeli v nizozemském Rotterdamu. Budova má dva padesátimetrové minarety, s kupolí vysokou 25 metrů zabírá plochu 2 000 čtverečních metrů a pojme až 3 000 věřících. Součástí mešity má být i doučovací centrum pro muslimské děti a knihovna. Symbolickou pásku přestřihl rotterdamský starosta marockého původu Ahmed Aboutaleb. Kontroverzní politik Geert Wilders stavbu odsoudil.

Mešita Essalam Moskee se začala stavět v roce 2003 a měla být hotová za dva roky. Nakonec se ale kvůli obstrukcím na obecní úrovni, za nimiž dle tvrzení představitelů mešity stáli místní populisté a xenofobové, výstavba protáhla na sedm let.

Geert Wilders na Twitteru:

„Je to šílené. Ta odporná věc tu nemá co dělat, patří do Saúdské Arábie.“

Přibližně 20 procent z 16,5 milionu obyvatel Nizozemska jsou přistěhovalci - většinou z muslimských států. Ve městech jako Amsterdam a Rotterdam představují ovšem cizinci dokonce třetinu obyvatelstva; některé čtvrti jsou čistě marocké či turecké. V zemi dlouhodobě fungují desítky mešit, z nichž hned několik se honosí tím, že patří k největším v Evropě.

V Nizozemsku, které je označováno za vysoce tolerantní zemi, v níž se daří multikulturní společnosti, se část původních obyvatel radikalizuje, což se ukázalo v posledních volbách, kdy se strana Wilderse, pověstného kritikou islámu, stala třetí nejoblíbenější stranou ve své zemi. Vládní koalice se navíc o ni v parlamentu opírá.