Kubánský disident vyzval unii k tvrdšímu postoji vůči Havaně

Štrasburk/Brusel – Kubánský disident Guillermo Fariñas vyzval Evropskou unii, aby zaujala tvrdší postoj vůči kubánskému komunistickému režimu. Disident si měl dnes převzít ve Štrasburku Sacharovovu cenu za lidská práva, nedostal ale povolení vycestovat z Kuby, ocenění si tak osobně nemohl vyzvednout. Právě to je podle něj důkazem, že na Kubě dál vládne tvrdý režim.

„Bohužel pro ty, kteří nám vládnou v naší vlastní zemi, se domnívám, že skutečnost, že nemůžeme svobodně opouštět ostrov, je sama o sobě zcela nezvratným důkazem toho, že se v autokratickém systému této země bohužel vůbec nic nezměnilo,“ okomentoval Fariñas svou neúčast na předávání ceny. Kubánský režim označil za krutý komunismus. Uvedl také, že doufá, že se unie nenechá ošálit vábením, které z Kuby zaznívá.   

Kubánský disident Fariñas opakovaně držel protestní hladovku. Za své protirežimní aktivity strávil celkem jedenáct a půl roku ve vězení.

Sacharovova cena

Ocenění pojmenované po zemřelém ruském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi udělují europoslanci každoročně od roku 1988 bojovníkům za svobodu a demokracii.

Jelikož se nemohl dnešního předávání zúčastnit, europoslanci si alespoň poslechli zvukovou nahrávku s jeho vzkazem. V něm Fariñas říká: „Bohužel pro toleranci, která tolik chybí na této planetě zmítající se v křečích, s vámi dnes nemohu být jako zástupce vzdorujícího kubánského lidu a národa, který se již zbavil strachu z režimu totalitní vlády.“ 

Fariñas není jediným z držitelů Sacharovovy ceny, který si ji nemohl osobně převzít. Stejnou cenu si například nevyzvedla barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij. Čínská vláda se zase postarala o to, aby si letos čínský disident Liou Siao-po nemohl převzít v Oslu Nobelovu cenu míru. 

Vydáno pod