ČR navrhuje zákaz popírání zločinů komunismu v EU

Brusel – Celoevropský zákaz popírání zločinů komunismu navrhla Česká republika a dalších pět členských států. EU. Po jednání ministrů zahraničí v Bruselu to oznámil ministr Karel Schwarzenberg. Dopis pro Evropskou komisi podepsaly také Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Rumunsko. Dopis je adresován eurokomisařce pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingové. Přestože jeho signatáři veřejně hovoří o zločinech komunismu, samotný dopis zmínku o komunismu neobsahuje, ale hovoří obecně o režimech totalitních. Podle Schwarzenberga je popírání zločinů komunismu plně srovnatelné s popíráním zločinů nacismu, které je v mnoha zemích EU trestné.

Evropská komise má ještě do konce letošního roku připravit speciální zprávu, která by se měla zmínit o popírání zločinů komunismu, ale ministři šesti členských států chtějí, aby eurokomisařka připravila konkrétní legislativu. Šéfové diplomacií šesti podepsaných zemí v dopise nicméně připouštějí, že v současnosti nejsou schopni zajistit pro své návrhy dostatečnou podporu v EU, ale podle nich by byla škoda, pokud by evropská sedmadvacítka tuto šanci nevyužila.

„Upřímně doufáme, že Evropská komise přijme v této oblasti další kroky, včetně možné zákonodárné iniciativy kriminalizovaní veřejného odpouštění, popírání a značné bagatelizace totalitních zločinů,“ uvádí dopis.

Karel Schwarzenberg k návrhu zákazu popírání zločinů komunismu (zdroj: ČT24)

Karel Schwarzenberg srovnává Stalina s Hitlerem:

„Popravdě řečeno, Stalin dokázal zabít ještě víc lidí. Oba byli masoví vrazi a ti, kteří jim přisluhovali, přisluhovali vraždám. Konec.“

Není to poprvé, kdy se Česko s některými dalšími zeměmi snaží v unii o srovnání nacistického a komunistického režimu. Během českého předsednictví EU v loňském roce se česká vláda snažila o vytvoření platformy pro výzkum totalitních režimů, ale bez větších úspěchů. V souvislosti s touto myšlenkou Češi uvažovali o zřízení malé informační kanceláře v Bruselu, která ale zatím neexistuje.

Vydáno pod