Stockholmský útočník jednal na popud al-Káidy

Londýn/Stockholm - Stockholmský atentátník prý jednal na popud irácké al-Káidy. Podle vyšetřovatelů navíc zřejmě nejednal sám. Švédská policie při vyšetřování sobotního nezdařeného pokusu o teroristický útok na rušné ulici Stockholmu požádala navíc o pomoc kolegy v Británii. Tam totiž útočník vystudoval na univerzitě v Bedfordshiru sportovní fyzioterapii, a dokonce tu žil s manželkou.

Vyšetřovatelé identifikovali útočníka jako 29letého Taymoura Abdel Wahaba. Narodil se v Bagdádu a v roce 1992 získal azyl ve Švédsku. Do Anglie přesídlil v roce 2001. 

O víkendu vybuchly v centru Stockholmu dvě nálože, jeden člověk zemřel, byl to sám sebevražedný útočník. Švédská policie se domnívá, že pachatel sobotního nezdařeného atentátu na stockholmské nákupní třídě nebyl na přípravu činu sám. Wahab byl majitelem vozu, ve kterém explodovala první bomba. Podle vyšetřovatelů měl útočník navíc další výbušniny připevněné na sobě a v batohu. Chtěl prý nálož odpálit v davu na stockholmském hlavním nádraží nebo v obchodním domě v centru metropole.

Agentura TT obdržela před útoky e-mailem hrozbu, ve vzkazu útočník varoval před bombou. Zpráva též zmiňovala karikaturistu Larse Vilkse, který zpodobnil proroka Mohameda, a švédskou účast na válce v Afghánistánu. „Naše akce budou hovořit za sebe, dokud neukončíte svou válku proti islámu a ponižování proroka a svou stupidní podporu tomu praseti Vilksovi,“ uvádí se prý v e-mailu. Spojitost mezi e-mailovou hrozbou a samotným útokem už potvrdila švédská policie.

Útočník napsal e-mail příbuzným:

„Odpusťte mi, lhal jsem vám. Nebyl jsem na Blízkém východě vydělávat peníze. Byl jsem tam kvůli džihádu.“

Britské i švédské vyšetřovatele nejvíce zajímá, jestli bomby pro Stockholm a výhrůžné poselství Švédsku připravoval Abdel sám, nebo jestli byl napojen na nějakou teroristickou skupinu.

Americká organizace SITE Intelligence Group, která se zabývá výzkumem terorismu a islamistických internetových stránek, dnes informovala, že sebevražedný útočník v závěti napsal, že jednal na popud Islámského státu v Iráku. To je irácká větev al-Káidy. Islamistické stránky zveřejnily i jeho fotografii. „Toto je náš bratr, mudžáhid Taymour Abdel Wahab, který provedl mučednickou operaci ve Stockholmu,“ píše se na stránkách.

Vyšetřovatelé také zkoumají britskou stopu. Univerzita v Bedfordshiru, kde útočník absolvoval v roce 2004, začala procházet seznamy svých studentů. Taymour Abdel Wahab podle britských médií pobýval v nedalekém Lutonu, severně od Londýna. 

Zdejší policie prohledala jeden dům v Lutonu v Bedfordském hrabství, ale nikoho nezatkla ani nenašla žádné nebezpečné látky. V pátrání ale pokračuje. „Jsme nadále v těsném kontaktu se švédskými úřady. V tuto chvíli není vhodné cokoliv říkat o probíhajícím vyšetřování,“ uvedl mluvčí britského ministerstva vnitra.