Stockholmem otřásly výbuchy, útok ale teroristům nevyšel

Stockholm – Předvánoční Stockholm unikl velkému krveprolití. V rušných ulicích se zaplněnými obchody došlo ke dvěma výbuchům. Na místě zůstal jeden mrtvý a dva lehce zranění. Švédská zpravodajská služba SÄPO, která incident ve spolupráci s místní policií vyšetřuje, označila exploze za „velmi vážný teroristický útok“. Islamistické internetové stránky potvrdily, že dvě sobotní exploze ve Stockholmu byly dílem sebevražedného atentátníka. Stránky zveřejnily fotografii atentátníka. „Toto je náš bratr, mudžáhid Taymour Abdel Wahab, který vykonal mučednickou operaci ve Stockholmu,“ citovala ze stránek agentura AFP. Národnost atentátníka, jeho věk nebo jiné bližší informace o něm nebyly zveřejněny.

„Krátce před pátou hodinou odpolední vybuchlo auto, jednalo se o opakované malé exploze uvnitř vozu, od nichž auto začalo hořet,“ popsal část nočních událostí mluvčí Stockholmské policie Ulf Goransson.

Hořící auto měl ale být jenom začátek, který přiláká zvědavce. To se také podařilo, druhá, smrtící, část plánu už ale teroristům naštěstí nevyšla. Asi čtvrt hodiny po výbuchu auta se o 300 metrů dál odpálil sebevražedný atentátník. Explodovala ale jediná z šesti náloží na jeho těle. Hřebíky, kterých měl muž plný batoh, se nerozlétly. Výbuch zabil jen útočníka a dva lidi lehce zranil.

Exploze v centru Stockholmu (zdroj: ČT24)

Odveta za Mohamedovy karikatury?

Policejní mluvčí potvrdil „souvislost“ výbuchu s výhružným e-mailem, který deset minut před útokem obdržela tisková agentura a policie. Obsahoval zvukové stopy ve švédštině a arabštině, vyzývající k povstání mudžahedínů. Vyhrožoval Švédům smrtí a zmiňoval se o karikaturách proroka Mohameda a o Afghánistánu, kde slouží 500 švédských vojáků.

„Naše činy budou mluvit za sebe. Dokud neskončíte s válkou proti islámu, s ponižováním proroka a se svou hloupou podporou toho prasete Vilkse,“ řekl podle TT hlas na nahrávce.

Fredrik Reinfeldt, švédský premiér:

„To, co se stalo, je nepřijatelné. Švédsko je otevřená společnost, kde mohou žít lidé věřící v různé bohy i nevěřící. Kdo je frustrován, má možnost to vyjádřit nenásilným způsobem.“

Právě Lars Vilks podráždil v roce 2007 mnohé muslimy karikaturou Mohameda s psím tělem. Stal se kvůli tomu terčem výhrůžek, žháři se dokonce pokusili vypálit jeho dům. Teroristická síť al-Káida kvůli karikatuře vypsala na likvidaci Švéda odměnu 100 tisíc dolarů.

Válkou proti islámu mohli teroristé podle švédských médií myslet přítomnost asi 500 švédských vojáků v Afghánistánu.

Země si teď zvyká na novou realitu - i ona se stala terčem sebevražedného útočníka. Podle mluvčího policie nyní Švédsku bezprostředně další útoky nehrozí. Přesto policie posílí hlídky v centru metropole.