Čína povolila svým občanům přístup k britské Wikipedii

Hongkong/Peking - Čínské úřady zřejmě umožnily svým občanům přístup na anglickojazyčnou verzi internetové encyklopedie Wikipedia. Podle agentury Reuters nicméně zůstávají některá politicky citlivá témata nepřístupná.

Uživatelé internetu v hlavním městě Pekingu a v Šanghaji dnes potvrdili, že mají přístup na jednu z nejoblíbenějších encyklopedických stránek na webu, ovšem v angličtině. Čínská mutace je stále blokována. Nelze otvírat ani témata typu Tibet nebo Tchien-an-men (náměstí Brány nebeského klidu), kde byly v roce 1989 krvavě potlačeny prodemokratické manifestace.

Ke zpřístupnění Wikipedie úřady patrně přistoupily v souvislosti s upozorněním inspektorů Mezinárodního olympijského výboru, že internet musí být po dobu letní olympiády přístupný a že jeho blokování by „dávalo špatný obraz“ o hostitelské zemi.

Čína se snaží bránit vypuknutí jakékoli nespokojenosti ve společnosti. Proto kontroluje média a často blokuje nebo cenzoruje oblíbené webové stránky i fóra, kde by se mohl projevovat disent.

Pravidelně blokuje Wikipedii a síť Flickr serveru Yahoo. Googleovský YouTube bývá uzavírán často během klíčových politických událostí v Číně.

Wikipedia, jejíž spolupracovníci jsou dobrovolní přispěvatelé, obsahuje přes dva miliony článků v angličtině. Nechybí mezi nimi pro Peking tak citlivá témata jako je nezávislost Tchaj-wanu, Tibetu, náboženská skupina Fa-lun-kung i krvavě potlačené demonstrace z roku 1989.